Сегашният вариант на поетапно увеличение на леглата от РЗИ е

...
Сегашният вариант на поетапно увеличение на леглата от РЗИ е
Коментари Харесай

Щабът в Пловдив: Здравната система се справя, 62% от джипита...

Сегашният вид на поетапно нарастване на леглата от РЗИ е добър. С това се съгласиха вкспертите от Областния спешен щаб. Увеличението се прави на основата на всекидневни разбори на Инспекцията. Според Щаба на този стадий здравната система в региона се оправя с натоварването.

Проблемът с концентрирането на интензивни пациенти в една от лечебните заведения, за който проф. Карен Джамбазов, шеф на УМБАЛ „ Св. Георги “, алармира, към този момент се е решил съгласно Ангел Стоев. Така болните са разпределени отмерено сред лечебните заведения.

Очаква се учениците в още общини в региона да преминат на ротационен принцип, заяви още регионалният шеф. За в този момент доктор Димчева, която е шеф на РЗИ-Пловдив, е издала заповед за прекосяването онлайн на 50% от учащите в 6 от общините.

Представител на НЗОК, който участва на съвещанието, отговори на въпроси на специалистите за опцията да се разкрият коронавирус зони и в други градове в региона с изключение на Пловдив. Оказа се, че право да разкрият специфичните зони имат всички медицински центрове, които разполагат със звено за образна диагностика и лаборатория.

Д-р Димчева от РЗИ се ангажира да осведоми управата на всички лечебни заведения за тази опция. Със свое писмо тя ще окуражи повече центрове да аплайват за образуването на коронавирус зони към тях. Целта е пациентите да могат да се преглеждат по местоживеене вместо да пътуват и да разнасят болестта.

На брифинга доктор Димчева удостовери, че 62% от общопрактикуващите лекари в региона са ваксинирани против вируса. „ Такъв е общият % сега, само че ние не знаем по какъв начин те са разпределени по лечебни заведения, “ изясни тя. Затова като шеф на РЗИ –Пловдив тя напомни, че управлението на всяко лечебно заведение би трябвало да поеме отговорност и да наблюдава личния състав си за това дали е преболедувал или ваксиниран. Работодателят би трябвало да сътвори условия за работа съгласно заповедта на Министерство на здравеопазването.

Д-р Калинов, който оглавява общинското опазване на здравето призна, че процентът на медиците в региона, имунизирани против вируса, не е приемлив, само че напомни, че би трябвало да имаме поради, че огромна част от лекарите са преболедували. Той насочи зов към всички, които нямат отбрана, да се ваксинират.

По мотив условието за зелени документи доктор Димчева заяви, че 4300 антигенни теста са били изпратени към 14 лаборатории за гратис проучване на жители. Лабораториите могат да издават документи и са включени в листата, оповестен на електронната страница his.bg. Отделно с антигенни проби се обезпечава и активността на коронавирус зоните и лечебните заведения.

Тестовете са безвъзмездни, само че пробовземането се заплаща, напомни доктор Димчева. Цената на услугата се дефинира от лечебното заведение. Д-р Калинов удостовери, че защото медицинските заведения действат като търговски сдружения, те имат право да дефинират свои цени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР