Сегашните управляващи са левичари и популисти. Асен Василев бе против

...
Сегашните управляващи са левичари и популисти. Асен Василев бе против
Коментари Харесай

Николай Василев: Сегашната политика на Асен Василев ни отдалечава от еврозоната

Сегашните ръководещи са левичари и популисти. Асен Василев бе срещу влизането на страната в еврозоната, само че се обърна на 180 градуса. Който желае да вкара страната в еврозоната обаче не отсрочва датата непрекъснато и не води такава финансова политика. Дефицитите и харченето покачват инфлацията. Шанс за еврозоната има, само че той понижава съществено.

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия икономистът Николай Василев.

 

Той не спести рецензии към проектобюджета за 2024 година Василев дефинира като илюзия изказванията на премиера Николай Денков, че бюджета е уравновесен. Според него е отворена ера на хронични дефицити, а дългът пораства с невиждани темпове.

 

Бюджетната политика на кабинета е сходна на тази от 1996 година, след която стартира внезапно обедняване, посочи Николай Василев, някогашен вицепремиер и министър на стопанската система.

 

" Най-добра беше фискалната политика сред супербедната 1997 г. и 2020 година Това бяха 23 години на напредък на приходите. През 1996 г. имаше такава пагубна като сегашната бюджетна политика и имаше огромно обедняване ", уточни Василев.

 

" Премиерът два пъти през последните дни назова бюджетът за идната година уравновесен. Това е, хайде да не го нарека неистина, само че илюзия. Управляващите отвориха ера на най-големите бюджетни дефицити и най-бързото повишаване на дълга не от Освобождението, а съгласно мен от Хан Аспарух до момента ", сподели Николай Василев.

 

Според него министър председателят Николай Денков е подведен от своите икономисти.  Първата е, че има алтернатива сред постоянна беднотия и високи приходи с дълг и дефицити. Втората е, че по-високият недостиг води до по-голям стопански напредък. Третата илюзия е, че в случай че едно държавно управление не прави никакви промени, а единствено раздава колкото се може повече пари - печели избори и остава в историята с някакво почтено място. Нямат значение милионите вдишвания и издишвания, а миговете, които стопират дъха. През последните години по кое време ни стопираха деня? ", попита риторично някогашният вицепремиер

 

Икономистът уточни, че липсват промени в четири сфери. Той посочи, че държавната администрация не стопира да пораства. Друг проблем е неналичието на концесиониране на огромните публични планове. Намаляване на дотациите за ток не е на дневен ред.

 

Нереформирани остават и обществени системи. Пенсиите се финансират с дълг. Вземаме големи задължения и ги харчим за обществени разноски, посочи Николай Василев.

 

Според него концепцията за продажба на държавен аграрен фонд не е подправена вест, както твърдеше министърът на финансите Асен Василев. По думите му това се потвърждава от формалната преписка сред МФ и Министерство на земеделието и храните. Тази концепция се пуска през задния вход без разбор, без публично разискване. Искат скрито да продадат 700 хиляди декара земеделска земя на безценица, сподели още той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР