Сегашните пазарни условия поставят нови предизвикателства пред животновъдите.Колко млечни крави

...
Сегашните пазарни условия поставят нови предизвикателства пред животновъдите.Колко млечни крави
Коментари Харесай

Колко животни трябва да има една ферма, за да стане печеливша?

Сегашните пазарни условия слагат нови провокации пред животновъдите.

Колко млечни крави би трябвало да има в една плантация, с цел да бъде рентабилна? На този въпрос дава отговор Йонуц Лупу, изпълнителен шеф на Асоциацията на животновъдите HOLSTEIN RO, написа agrointel.ro, представен от

Малка плантация = дребни проблеми, огромна плантация = огромни проблеми. Така работи животновъдният бранш, когато става дума за млечни крави, счита румънецът.

За да даде по-ясна визия, той дава образец със Западна Европа.

Там можем да забележим нидерландски, френски и западногермански фамилни ферми със 180 глави. Говорим за по-голям брой лактации - пет, даже повече. Стигнем ли до стопанствата в Унгария, Съединени американски щати, Северна Италия - там нещата стоят по-сериозно, споделя Лупу.

По думите му, в Румъния има и от двата модела. През последните години има от ден на ден

ферми в региона на Трансилвания, около планинската верига Карпати. В стопанствата има много младежи, което е обнадеждаващо.

Колко животни би трябвало да има една плантация, с цел да стане печеливша?

Увеличаването на броя на животните в стопанството върви ръка за ръка с растеж на вложенията, споделя Йонуц Лупу.

В момента, от икономическа позиция, без значение от размера, има хронични финансови проблеми за постигане на доходност, добавя той.

Ако приказваме от позиция на ръководството на фермата, ясно е, че плантация с над 200-250 глави е тази плантация, която може да оцелее. И в този момент можем да приказваме за окръзи в региона на Трансилвания, където има ферми със 100-150 животни, които порастват, развиват се, продължи Лупу.

Фермерите от ден на ден се насочват към преработката

За Лупу достъпът на производителите до пазара ще става все по-труден.

През последната година говорихме доста за връзките, които имаме във веригата производител-преработвател-супермаркет. Ясно е, че има вкус на фермерите да отидат в зоната за преправка, това е обикновено. Единственият ни проблем е да продаваме и сега. Съвременната търговия на дребно ни води в зона на несъгласия, по този начин да се каже, в случай че проучваме последните месеци. Тоест достъпът до пазара е сложен и ще бъде все по-труден, безапелационен е той.

Ясно е, че имаме потребност от разпространение и би трябвало да разпространяваме обичайното румънско мляко и артикули. Рекламата през идващите пет години би трябвало да бъде един от нашите фокуси, добавя Лупу.

Без да покажем полезностите на румънските производители, няма да можем да оцелеем, счита специалистът.

Изпълнителният шеф на HOLSTEIN RO уточни още, че на румънския пазар има производители, които сполучливо са създали крачка към преработката.

Имаме артикули, с които да се гордеем. В нашата организация има седем фермери, които направиха крачка към преработката, това се случи преди 6-7 години и виждаме, че те към момента са на пазара и продукцията им се цени. Те съумяват и устояват на пазара. Разбира се, всичко се случва с възходи и падения, само че те са там, приключва Йонуц Лупу.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР