Сега започва пикът на пролетните алергии, така широко известни. В

...
Сега започва пикът на пролетните алергии, така широко известни. В
Коментари Харесай

Доц. Мария Стаевска: Идва пикът на пролетни алергии, симптомите с Covid-19 често се припокриват



Сега стартира пикът на пролетните алергии, по този начин необятно известни. В изискванията на Covid-19 зараза нещата се усложняват от позиция, че огромна част от признаците се припокриват . Това са кашлицата, зачервените очи, кихане, от време на време зной при затруднения. Разбира се, има разлики и един умел алерголог би могъл да се ориентира. Това сподели в здравната графа на " Нашият ден " доцент Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология на Александровска болница и на Катедрата по алергология към Медицинския университет.

Пациентите с алергия биха могли сами да се ориентират и да не изпадат в суматоха: първо – техния личен опит с предходни сезони. Т.е. в случай че те имат кихане, сърбеж в носа, водниста секреция, сърбеж, сълзене и зачервяване на очите, сърбеж към носоглътката, много противен сърбеж към ушите – това са типичните признаци. Ако нещата се усложняват и са с астматични пристъпи, към тези недоволства се прибавят и пристъпи от зной, свирене в гърдите, изключително нощем.

Ако имат Covid-19 , отново ще има хрема, задръстване на носа вероятно, само че ще има по-скоро болежка в гърлото, а не сърбеж, и доста скоро ще стартират да покачват и температурата, което е извънредно нехарактерно за алергичното положение.

Водещо в диференциренето е, че при Covid-19 има температура, а при алергията има сърбеж .

Друг проблем, с който се сблъскваме през цялото време на епидемията, е непрекъснатото прилагане на дезинфектанти . Те са безусловно нужни, с цел да минимализираме шанса от заразяване, тъй че не е нещо, което можем да си позволим да не вършим. За страдание дезинфектантите извънредно изсушават кожата. Те са или на спиртна основа, или на други – много нападателни субстанции, които унищожават липидния пласт на кожата и вършат кожата доста беззащитна и доста сензитивна на всевъзможни раздразнения. Голяма част от проблемите с дезинфектантите действително не са на алергична основа. Контактните дерматити, които те предизвикват, се разделят на алергични и иритативни.

Иритативният дерматит ненапълно може да бъде стеснен, като се употребяват след дезинфекциране и измиване на ръцете емолиенти – здравна козметика, кремове без консерванти, които да дадат малко влага и лой на кожата, с които тя да си възвърне отбраната.

Другият проблем с дезинфектантите е тяхната миризма . Много пациенти имат нараснала сензитивност на горните дихателни пътища, която води до по-голяма реактивност при контакт с такива миризми. Това води до пристъпи, кашлици, зной. Тази нараснала сензитивност се назовава неврогенно инфектиране , което води до признаци, макар че нямаме нито алергия, нито зараза.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР