Сега всичко е в мъртвата зона, заяви бившият руски президент

...
Сега всичко е в мъртвата зона, заяви бившият руски президент
Коментари Харесай

Дмитрий Медведев: САЩ трябва да молят за преговори за ядрените оръжия

Сега всичко е в мъртвата зона, съобщи някогашният съветски президент

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев съобщи, че няма никакъв смисъл да се водят договаряния със Съединени американски щати за понижаване на нуклеарните оръжия, и добави, че Москва би трябвало да чака, до момента в който американците сами не дойдат да молят за договаряния, съобщи Ройтерс, цитира Българска телеграфна агенция.

"Сега всичко е в мъртвата зона. В момента нямаме безусловно никакви връзки със Съединени американски щати. Отношенията ни са на нулата по скалата на Келвин ", написа Медведев в Телеграм във връзка вероятни договаряния за нов контракт за понижаване на стратегическото нуклеарно въоръжение.

След идването на власт на Роналд Рейгън през 1981 година Русия и Съединени американски щати, които са най-големите нуклеарни сили в света, подписват редица контракти за понижаване на нуклеарните оръжия. Но съветското навлизане в Украйна провокира най-големия раздор в връзките сред Москва и Запада от Карибската рецесия през 1962 година, когато доста хора се притесняват, че светът е пред нуклеарна война, отбелязва Ройтерс.

Докато беше президент в интервала 2008 - 2012 година, през 2010 година Медведев подписа в Прага с Барак Обама Договора за редуциране и ограничение на стратегическите нападателни оръжия, прочут още като "Нов СТАРТ ", който през февруари предходната година беше удължен с още пет години до 2026 година

"Засега няма потребност да преговаряме с тях по нуклеарното разоръжаване. Ако го създадем, ще бъде неприятно за Русия ", сподели Медведев, който в този момент е заместник-председател на съветския Съвет за сигурност. "Нека те сами да дотичат или да допълзят и да молят за това. ", добави той.

Съединени американски щати и Русия разполагат с към 90 % от нуклеарните бойни глави по света. Всяка от тях има към 4000 бойни глави в арсенала си по данни на Сдружението на американските учени.

Медведев, който като президент се представяше като модернизатор, искащ по-добри връзки със Запада, съобщи, че позицията на Москва във връзка с Съединени американски щати би трябвало да се втвърди и напомни любопитен случай със руския началник Никита Хрушчов в Общото заседание на Организация на обединените нации.

"Има още един един потвърден способ на връзка с Америка по този въпрос - с обувка по трибуната на Организация на обединените нации. Преди това даваше резултат. ", сподели през днешния ден Медведев. Той засяга случая, в който, мощно подразнен от рецензиите към Съветския съюз, че е "погълнал " част от Източна Европа, през 1960 година Хрушчов размаха обувка в Общото заседание на Организация на обединените нации, а съгласно известие на "Ню Йорк таймс " от това време, той даже удрял с нея по банката си в пленарната зала.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР