Сега в Либия няма държавност, НАТО я унищожи през 2011

...
Сега в Либия няма държавност, НАТО я унищожи през 2011
Коментари Харесай

Лавров настоя: Държавността в Либия беше унищожена от НАТО

Сега в Либия няма държавност, НАТО я унищожи през 2011 година Това разгласи външният министър на Русия Сергей Лавров, представен от съветските медии.

" Последиците от тази случка - незаконна, противозаконна случка - ние към момента жънем. Преди всичко, несъмнено, либийският народ ", акцентира той по време на конференция с сътрудника си от Шри Ланка в Коломбо.

Лавров също по този начин добави, че за разрешаването на кълбото от проблеми работели доста страни - Германия, Франция, Италия, както и Алжир, Египет, ОАЕ, Турция, Катар, Русия.
 Провал на договарянията в Москва за Либия
Провал на договарянията в Москва за Либия

Напрежение в Триполи

Вчера в Москва се организираха договаряния сред воюващите страни в Либия. Страните разискаха опцията и изискванията за деескалация в страната, само че не съумяха да реализират консенсус: не всички участници в договарянията подписаха документа за помирение. По-конкретно своя автограф не сложи ръководителят на Либийската национална войска ген. Халифа Хафтар.

През 2011 година интернационална коалиция, ръководена от Съединени американски щати и НАТО, организира интервенция в Либия, която докара до убийството на дългогодишния либийски деспот Муамар Кадафи и свалянето на режима, просъществувал повече от 40 години.

След това в северноафриканската страна стартира остра рецесия. В източната част на страната, в град Тобрук, заседава определен от народа парламент. Той е подкрепян от Либийската национална войска, ръководена от Хафтар. В западната част на страната, в Триполи, работи държавното управление на националното единодушие, ръководено от Файез Сарадж и подкрепяно от Организация на обединените нации и Европейския съюз.
 Воюващите страни в Либия не подписаха съглашение за помирение, само че има прогрес
Воюващите страни в Либия не подписаха съглашение за помирение, само че има прогрес

Примирието, препоръчано от Русия и Турция

Двувластието и сривът в системата за сигурност доведоха до усилване на интензивността на въоръжени паравоенни групировки и терористични организации . Заради неналичието на централизирана власт и единна войска Либия се трансформира в център на контрабанда, както и директен пункт за незаконни мигранти от Африка в Европа.

На 4 април 2019 година Хафтар стартира нахлуване против Триполи за " избавление от терористите ". Лоялните на държавното управление на националното единодушие въоръжени формирования оповестиха началото на ответна интервенция " Вулкан на гнева ". През последните няколко месеца бяха убити няколкостотин души, а хиляди бяха ранени.
 Правителството на Либия се съгласи да приключи огъня
Правителството на Либия се съгласи да приключи огъня

Няколко часа по-рано силите на Халифа Хафтар оповестиха, че приключват враждебните действия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР