Купуване на кола? Какво означава – и не означава – стачката на UAW за продажбите на автомобили

...
Сега, след като профсъюзът на Обединените автомобилни работници започна стачка,
Коментари Харесай

Сега, след като профсъюзът на Обединените автомобилни работници започна стачка, автомобилният пазар в САЩ е на път отново да изпадне в смут.

Продажбите на автомобили не са се възстановили напълно от пандемията, но пазаруването на автомобили в Съединените щати може да се промени още веднъж.

Представителствата ще останат отворени

Все още ще можете да пазарувате автомобили дори при дилърите на Ford, GM и Stellantis. Те няма да се затворят, тъй като автокъщите са независими франчайзи, които не са собственост на компанията, чието лого е на сградата.

Нещо повече, те все още ще имат коли за продажба за известно време. Повечето от тези дилъри разполагат с превозни средства за продажба още няколко седмици и настоящите планове за стачка първоначално ще засегнат само някои от техните продуктови линии, каза Джонатан Смоук, главен икономист на Cox Automotive. Въздействието на стачката няма да бъде подобно на пандемията на Covid и недостига на компютърни чипове, които до голяма степен затвориха цялата автомобилна индустрия в САЩ през последните години, каза той.

Знак на United Auto Workers е показан по време на парада на Деня на труда в Детройт, понеделник, 4 септември 2023 г. Знак на United Auto Workers е показан по време на парада на Деня на труда в Детройт, понеделник, 4 септември 2023 г. Пол Сансия/АП

Освен това търговците на нови автомобили продават и употребявани автомобили и дори потокът от нови автомобили внезапно да спре напълно, те ще продължат да го правят. Те също обслужват автомобили и сервизните им операции също ще продължат, въпреки че доставките на части могат да бъдат затруднени.

Кризите в производството на автомобили през последните години оставиха дилърите на автомобили по-добре подготвени да се справят с прекъсванията, каза Скот Кунес, главен оперативен директор на Kunes Auto и RV Group, която притежава повече от 40 представителства в Средния Запад.

„Вече започнахме да предприемаме някои действия преди няколко седмици, когато изглеждаше, че стачката е доста предстояща“, каза Кунес. „Започнахме да се запасяваме с употребявани превозни средства, особено от домашните марки и някои от по-горещите модели.“

Неговите дилъри също предприеха стъпки да вкарат повече нови превозни средства в своите партиди.

Превозните средства може да поскъпнат

Не всички производители на автомобили са изправени пред стачка в момента. Дори не повечето от тях. Toyota, BMW, Hyundai, Nissan, Tesla, Volvo и Subaru, само за да назовем някои, все още произвеждат автомобили, камиони и SUV в Съединените щати и техните работници не са обединени в синдикати.

Но представителствата на японските и южнокорейските автомобилни производители в момента винаги са имали по-малко наличност от превозни средства, отколкото тези на базираните в Мичиган автомобилни производители, каза Кунес. В крайна сметка това може да доведе до ценови натиск, тъй като запасите на местните производители на автомобили започват да намаляват и техните конкуренти може да не разполагат с превозни средства, готови да поемат търсенето.

Ако стачката се проточи дълго време, каза Тайсън Джомини, индустриален анализатор в JD Power, цените ще започнат да се покачват отново. Те вероятно няма да достигнат нивата, достигнати по време на недостига на компютърни чипове, но в най-лошия случай може да се доближат.

Не цялото производство ще спре веднага

В заводи, където работниците не стачкуват, производството може да продължи известно време или поне докато не бъдат изразходвани всички налични компоненти. Това включва заводите на GM, Ford и Stellantis в Канада и Мексико, които могат да продължат да работят по-дълго.

Но не след дълго производството в тези фабрики ще бъде повлияно от липсата на основни компоненти, идващи от американски фабрики, които са затворени, каза Томас Голдсби, професор по управление на веригата за доставки в Университета на Тенеси.

Тези компании също така внасят няколко от своите модели от европейски и азиатски фабрики, които изобщо не са засегнати от стачките в САЩ, като например Chevrolet Trailblazer на GM, произведен в Южна Корея, и италианския Dodge Hornet на Stellantis.

Може да чакате повече

В резултат на забавянето на производството, свързано с Covid, повече купувачи на автомобили се насочиха към фабрична поръчка на новите си превозни средства, вместо просто да избират от това, което вече е в партидите на дилъра. Това е добре за потребителите, които могат да получат превозни средства, точно съобразени с техните желания и нужди. Производителите на автомобили също го харесват, защото всяка компания би предпочела да произвежда продукти, които вече са продадени, преди да напуснат поточната линия. Но ако искате да направите това сега – или ако вече сте поръчали превозно средство, което все още не е произведено – може да чакате по-дълго.

Докато запасите от пикапи са добре заредени, каза Джомини, те ще намалят, ако стачките продължат дълго време. А купувачите на камиони, тъй като са особено лоялни към марката, вероятно просто ще изчакат, вместо да пазаруват за конкурентни модели като Toyota Tundra или Nissan Frontier.

Струва си да бъдете гъвкави

Преди да започнат стачките, автокъщите са имали сравнително добри запаси от нови превозни средства, според Мишел Кребс, анализатор в AutoTrader. Това е добре, особено за представителствата, свързани с тези производители на автомобили. Това означава, че те все още ще имат превозни средства за продажба в продължение на няколко седмици, но с напредването на стачката наличният избор ще започне да намалява. Тъй като опциите намаляват, можете да опитате да сключите сделка за едно от превозните средства на „грозното патенце“, оставени да висят на пода на шоурума.

Или може би просто не е точно цветът, който искахте, но, хей, достатъчно близо.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР