Сега ситуацията става още по-опасна. Разполагаме с информация, че повече

...
Сега ситуацията става още по-опасна. Разполагаме с информация, че повече
Коментари Харесай

Полският премиер: Наемници на ЧВК Вагнер са тръгнали към Сувалкския коридор

" Сега обстановката става още по-опасна. Разполагаме с информация, че повече от 100 наемници от групата " Вагнер " са се придвижили към Сувалкския кулоар край Гродно в Беларус ", съобщи Моравецки на конференция по време на визитата си в цех за бронирани машини в Гливице.

Според полския министър председател протичащото се е " стъпка към по-нататъшно хибридно нахлуване на полската територия ". Моравецки изясни, че през последните години броят на опитите за незаконно прекосяване на границата от територията на Беларус към Полша и други страни от Европейски Съюз се е нараснал фрапантно.

Моравецки допусна, че наемниците на ЧВК " Вагнер " ще се маскират като беларуски граничари и ще оказват помощ на незаконните мигранти да проникват на територията на Полша. Освен това Моравецки позволи, че наемниците може да стартират да проникват на полска територия под прикритието на незаконни мигранти, което ще сътвори спомагателни опасности.

В същото време беларуското издание " Зеркало " отбелязва, че няма данни за напредване на забележителен брой наемници на ЧВК " Вагнер " към Гродненска област. Мониторинговата група " Беларуски гаюн " написа, че в Гродненски регион, в непосредствена непосредственост до границата с Литва и Полша, се намира полигон " Гожски ", където наемниците биха могли да дойдат за образование с беларуските военни.

След протеста на ЧВК " Вагнер " на 23-24 юни беше оповестено, че създателят на компанията Евгений Пригожин ще " замине " за Беларус. На наемниците от PMC беше препоръчано да се върнат вкъщи, да подпишат контракт с съветското министерство на защитата или да последват Пригожин.

На 14 юли Министерството на защитата на Беларус оповестява, че наемниците на " Вагнер " са пристигнали в страната. На собствен ред член на " съвета на командирите " на ЧВК с повиквателен " Маркс " съобщи, че в Беларус ще дойдат до 10 хиляди наемници.

На 23 юли Александър Лукашенко съобщи на среща с Владимир Путин в Санкт Петербург, че го " напрягат " бойците на ЧВК " Вагнер ", ситуирани в Беларус, защото те желали да " отидат на екскурзия до Варшава ".

Вчера стана известно, че Полша удвоява армията си от три на шест дивизии на фона на появяването на наемници на ЧВК " Вагнер " в прилежаща Беларус. Това съобщи вицепремиерът Ярослав Качински. Броят на бойците ще бъде повишен поредно до 300 хиляди души, съобщи министърът на защитата Мариуш Блашчак.

Сувалкският кулоар е предполагаем сухопътен " кулоар " с дължина към 100 км, който би могъл да свърже територията на Беларус с съветската Калининградска област. Понастоящем по тази територия минава границата на Полша с Литва.

НАТО го смята за най-уязвимия сектор от външните граници на алианса и евентуална цел на възможна съветска експанзия, защото завземането тази линия на процедура би отрязало балтийските страни (Литва, Латвия и Естония) от останалите членове на НАТО. Твърди се, че през 2017 година някои генерали в НАТО са считали, че групировката на силите на НАТО може да удържи съветска експанзия по Сувалкския кулоар единствено за 36 до 60 часа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР