Сега се обявява процедурата за хеликоптери под наем и юни

...
Сега се обявява процедурата за хеликоптери под наем и юни
Коментари Харесай

Министърът: Ще вземем два хеликоптера под наем, докато дойде този, който ще купим

Сега се афишира процедурата за хеликоптери чартърен и юни месец би трябвало да имаме два хеликоптера, с които да се прави здравна активност по въздуха, до момента в който дойдат тези, които сме договорили за закупуване. Това сподели служебният министър доктор Асен Меджидиев пред Българска национална телевизия.

„ Мога отговорно да заявя, че сдружението, което беше основано особено, с цел да провежда здравната помощ по въздуха, не е свършило нищо („ България Хели Мед Сървиз “ – б.а.). Ние започнахме напълно още веднъж директно договаряне с компаниите за доставка и закупуване на медицински хеликоптери и през вчерашния ден се подписа решение с италианската компания „ Леонардо “. Първият хеликоптер по това решение би трябвало да бъде доставен до 15 декември тази година, а останалите пет – до 2025 година Междувременно във ВМА ще бъдат обучавани медиците, които ще бъдат част от тези екипи “, добави той.

Министър Меджидиев заяви, че при нужда от незабавна въздушна помощ ще се подава сигнал още веднъж към 112 и през системата той ще се трансферира към координационния център, който пък ще държи връзка с екипите и лечебните заведения. „ Усилията на всички държавни ведомства са ориентирани да бъде обезпечена оптимално бързо тази помощ “, сподели още той.

В отговор на въпрос какво се случва с имунизациите против Коронавирус, чийто период изтича, доктор Меджидиев съобщи, че имаме големи количества, които предстоят да бъдат бракувани. „ България изрично не желае да получава повече ваксини и настояваме пред Европейска комисия количествата, избрани за нас, или да ги разпределят за други страни, или да ни възстановят парите. Това са непотребни пари, които даваме, и биха били изцяло задоволителни за построяването и оборудването на новата детска болница да вземем за пример “, сподели здравният министър.

Той добави, че сме безапелационни в позицията си пред Европейската комисия и няма да има смяна. „ Позицията ни е остра, тъй като производителите са подготвени да разсрочат тези доставки, само че не са подготвени да се откажат от тях. А тези ваксини не са създадени още. Докато съм министър, няма да подпиша решение на Европейска комисия за пазаруване на нови количества ваксини “, съобщи доктор Меджидиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР