„Сега съм просякиня, лишена от щастие. Трябва да моля за

...
„Сега съм просякиня, лишена от щастие. Трябва да моля за
Коментари Харесай

Спасена от войната 74-годишна жена: Сега съм просякиня, лишена от щастие

„ Сега съм просякиня, лишена от благополучие. Трябва да апелирам за лепта. По-добре ще е да ме убият. Да не дава Господ някой различен да преживее това. Това е покруса, смут. Кой да допусна, че ще попадна в подобен пъкъл “, споделя Оксана пред публицист на Асошиейтед прес през вчерашния ден, до момента в който пътува в евакуационен трен, който да я води на запад, надалеч от сраженията.

Тя е на 74 година, опасява се да каже семейството си. Била е евакуирана в петък от украинския град Лисичанск, Луганска област, дружно с 86-годишния си брачен партньор благодарение на задгранични доброволци. Разказва, че интензивният обстрел през последната седмица не им е разрешил да излизат даже за малко от бомбоубежищата в изби. Въпреки нападенията някои са се добрали до дребния град Покровск, на 130 км в южна посока и да се качат на влака.

В града към момента има останали хора, измежду които и дребни деца. Седнала в евакуационния трен, старата жена избухва в сълзи, тъй като „ отивам някъде, само че не зная къде “. Тя е работила 36 години като счетоводителка. Не може да преглътне мисълта, че в този момент ще би трябвало да разчита на милостта на други хора.

През миналото денонощие украинските сили са отблъснали осем съветски офанзиви в Донецк и Луганск, в които съветската войска е употребила тежка артилерия. " Ситуацията е доста сложна, изключително в тези региони в Донбас и в Харковска област ", сподели украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си послание.

Руските военни ускориха офанзивата си против украинския град Северодонецк, откакто обявиха, че са завладяли близкия железопътен възел Лиман. Украинската страна твърди, че там боевете не престават, оповестява БНР. Киев възобнови апелите си към Запада за оръжия с по-дълъг обхват, които да му оказват помощ в борбата в района на Донбас.

В обръщението си нощес Зеленски увери, че Украйна се доближава досега, в който ще има преимущество пред окупаторите във връзка с технологиите и ударната мощ. Той анонсира среща на върха на Европейски Съюз на 30 и 31 май.

" На този конгрес считам да насоча вниманието на водачите от Евросъюза към терора, който се е трансформирал в единствената форма на деяние за съветската страна в връзките ѝ с Европа. Терор на украинската земя, гнет на енергийния пазар в цяла Европа, гнет на продоволствения пазар в целия свят. И се запитвам: каква ли ще е идната форма на гнет? Само дружно - всички европейски - можем да спрем политиката на сходна страна ", сподели Зеленски.

По-рано украинският министър на защитата Олексий Резников заяви, че Украйна е почнала да получава доставки на противокорабни ракети " Харпун " от Дания и самоходни артилерийски оръжия от Съединени американски щати. Те ще бъдат употребявани от подготвени украински екипи от бреговата защита.

Вчера френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц приканиха съветския водач Владимир Путин да организира " съществени договаряния " с президента на Украйна Володимир Зеленски. В телефонен диалог през вчерашния ден те са призовали съветския президент Владимир Путин да организира " директни и съществени договаряния " със Зеленски. Макрон и Шолц са настояли за освобождението на пандизчиите от стоманодобивния цех " Азовстал ", които бяха арестувани от Русия, откакто се предадоха. Пресслужбата на Кремъл заяви, че съветският водач е декларирал, че Москва е отворена за обновяване на разговора с Киев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР