Сега не е време за диалог със Сърбия заради развитието

...
Сега не е време за диалог със Сърбия заради развитието
Коментари Харесай

Президентът на Косово: Сега не е време за диалог със Сърбия

Сега не е време за разговор със Сърбия поради развиването на събитията в Косово, съобщи председателката на косовския парламент Вьоса Османи, изпълняваща длъжността президент след оставката и ареста на Хашим Тачи, съобщи Танюг.

В изявление за Дойче веле на албански език Османи сподели, че косовските институции би трябвало да отделят време, с цел да се съветват и да преразгледат позицията си за разговора.

" Трябва да създадем крачка обратно в процеса на разговор, изключително след неотдавнашните изказвания на /посредника от Европейски Съюз в диалога/ господин Мирослав Лайчак, който изиска от Косово да внесе промени в конституцията си ", сподели Османи, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя отхвърли да отговори на въпроса дали сега в Косово има институционална неустойчивост поради ареста на някогашния президент Хашим Тачи и някогашния ръководител на Народното събрание Кадри Весели, които са обвинени в Специалния съд за военни закононарушения в Хага.

Вместо това Османи сподели, че в действителност би трябвало непрекъснато да се повтаря, че Сърбия е правила закононарушения в Косово - от опит за геноцид до закононарушения против човечеството и военни закононарушения, за които до момента не ѝ е потърсена правосъдна отговорност.

По мотив избора на Джо Байдън за президент на Съединени американски щати тя напомни, че Прищина е сътрудничила с него, до момента в който е бил вицепрезидент, и той добре познава предишното и сегашното на Косово.

" Той беше нашият глас по времето, когато нямахме глас. Той беше един от хората, които бяха с Косово, когато то имаше слаба поддръжка от дипломати и политици ", посочи тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР