Сега не е моментът за дебат за преминаване към президентска

...
Сега не е моментът за дебат за преминаване към президентска
Коментари Харесай

Янев: Не бих подкрепил референдум за президентска република

" Сега не е моментът за спор за прекосяване към президентска република ", съобщи водачът на БВ Стефан Янев пред Нова телевизия.

Той удостовери, че в случай че има подобен референдум в този момент, той ще гласоподава срещу.

През седмицата предприемчив комитет на Има Такъв Народ внесе съобщение в Народното събрание за старт на подписка за Велико национално заседание. Инициаторите му ще желаят да се организира народен референдум за смяна на формата на ръководство в страната - от парламентарна в президентска република.

„ Решаването на този въпрос минава през парламентарен спор, Велико национално заседание, смяна на устройството на страната. Не е в този момент моментът за подобен спор. Ние сме в перманентна политическа рецесия – пет следващи избора. Има потребност да търсим решения по какъв начин да оздравим българската народна власт, по какъв начин да оздравим парламентарната република ”, съобщи Янев.

„ Демокрацията се лекува с повече народна власт. Не мисля, че диалозите, посоката на мислене и търсене на разновидности за налагане на президентска или полупрезидентска република в този миг е работещо ”, сподели Янев.
Оценката за работата на Народното събрание ще я дадат българските жители на изборите, счита още Янев.

„ Има хора, които споделят, че този парламент се е справил добре със законодателната стратегия, че бяха признати задоволително като брой законопроекти, различен е въпросът дали качеството им е положително, в случай че бързината е била огромна. От друга страна Народното събрание не се оправи с главната си задача – да бъде платформата за разговор, за взаимоотношение сред политическите партии, които да загърбят егото си и да седнат на масата за договаряния, със съзнанието, че би трябвало болшинство, което да поддържа държавно управление ”, разяснява Янев.

„ Не виждам някой, който да не носи отговорност, за този провален разговор. Ние като коалиция, която за първи път влиза в Народното събрание, с дребна група, положихме всички старания да създадем атмосфера за разговор, само че до степен, в която ни споделяха, че нямаме физиономия и нямаме какво да кажем ”, продължи Янев.

Янев счита, че служебното държавно управление по дадени тематики се е справило, по други – не. Поне 3-4 министри би сменил.

" Български напредък " ще се явят независимо на избори.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР