Сега настъпва критичен момент за НАТО - отношението към НАТО

...
Сега настъпва критичен момент за НАТО - отношението към НАТО
Коментари Харесай

Украина : Каква изгода може да извлече Украйна от войната между Русия и Турция

Сега настава сериозен миг за НАТО - отношението към НАТО в самата Турция ще зависи от типа помощ, която Алиансът дава на Турция. Украйна може да получи ситуационен съдружник в лицето на Турция.

За повторно тази година се появяват някои мисли за началото на Третата международна война и още веднъж всичко е обвързвано с Близкия изток. За първи път приказваха за това, когато Съединени американски щати унищожиха командира на Корпуса на стражите на Ислямската гражданска война военачалник Сюлеймани в Багдад и, както виждаме, тогава не избухна международна война.

Бих желал да имам вяра, че и този път това няма да се случи. Човек може да приказва за международна война, в случай че международните сили вземат участие в нея. И тук можем да приказваме за световен спор, единствено в случай че става дума за борбата сред Русия и НАТО, написа "Поглед инфо ".

Засега това не се е случило, само че наподобява, че Русия желае тъкмо това - да дискредитира НАТО в очите на жителите на страни членки на НАТО и другите страни, които биха желали да се причислят към Алианса, да покаже, че НАТО няма да помогне. Руската агитация ще работи в тази посока в идващите дни.

Призивът на Турция за помощ към НАТО е натурален, само че е малко евентуално Алиансът да се бори за Турция в Сирия. Разбира се, обособени страни членки на НАТО, като Съединени американски щати, могат да поддържат турската войска, само че това няма да бъде наречено интервенция под егидата на НАТО.

Съществува Пети член от Вашингтонския контракт, съгласно който офанзива против една страна-членка на една организация е еквивалентна на офанзива против цялата организация.

Но има Шести член, който се появи тъкмо откакто Турция се причисли към НАТО - две алинеи, които изясняват какво тъкмо значи офанзива против страна-членка на НАТО. Тоест нахлуване се смята за експанзия против нейна територия или въоръжените сили, които са законно ситуирани отвън тяхната страна.

Най-вероятно в този случай Алиансът ще пояснява офанзивата против Турция точно като не влизаща в член шести, защото турските войски са на сирийска територия по лична воля и за това страните членки не могат да носят отговорност.

Ролята на Украйна в сирийския спор е минимална. Преориентацията на Русия към спора в Сирия, от една страна, е от изгода за Украйна, тъй като има вяра, че ще стане по-тиха в Донбас, а от друга, това отваря благоприятни условия за Киев на интернационалната сцена.

И Крим може да се трансформира в обща украинско-турска тематика, тъй като тогава ще има място за дипломатически маневри, когато спорът на Русия и Турция притегли вниманието на целия свят. Тогава още веднъж ще можем да се опитаме да върнем тематиката за Крим в дневния ред.

Сега Турция не афишира война на Русия, а на Башар Асад и неговата войска. И в случай че се стигне до директен конфликт сред турската и съветските военни в Сирия, тогава Турция ще се укрепи в статуса си на наш ситуационен съдружник, изключително в Черноморския район.

Освен това, в случай че в руско-турския спор се стигне до решение на турското държавно управление да блокира Босфора и Дарданелите за съветския флот, това също ще ни е потребно, тъй като ще бъде някаква форма на напън върху Русия в Черно море.

Превод: В. Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР