Сега, когато публичен взискател изпрати на публичния изпълнител – НАП

...
Сега, когато публичен взискател изпрати на публичния изпълнител – НАП
Коментари Харесай

Водят ни длъжници в НАП, въпреки че сме платили задълженията си

Сега, когато обществен взискател изпрати на обществения реализатор – Национална агенция за приходите отговорности, само че преди тяхното събиране, те бъдат погасени, взискателят не е задължен да уведоми за тона Национална агенция за приходите.

В същото време Националната организация по приходите е създала електронна услуга за такива уведомления, само че защото в закона не е планувано такова условие, в практиката има голям брой случаи, при които жители не престават да бъдат търсени за отговорности, които към този момент са погасили, а лихвите се натрупат. Това основава неудобства на жителите, като в някои случаи те даже не могат да употребяват данъчни облекчения и услуги, защото в Национална агенция за приходите има данни за отговорности, показват в претекстовете си към законопроекта депутатите.

 

С промени се вкарва и обвързване за даване на цялостна информация за вземането, защото при неговото погасяване в Национална агенция за приходите, тя би трябвало да бъде еднопосочно отнесена и към задължението в осведомителната система на взискателя.

 

Ще има и наказания за ръководителите, в случай че не дават в период тази информация в Национална агенция за приходите, като санкцията е от 300 до 600 лв., а при наново нарушаване – от 500 до 1000 лв.. Всички промени се предлага да влязат в действие от 3 май 2024 година, като за глобите е даден 8-месечен гратисен интервал, написа още Pariteni.bg.

Във връзка с фискалния надзор върху артикули с висок фискален риск се предлага въвеждане на правна опция за жители и компании авансово да дават обща банкова гаранция в размер не по-малък от 1 млн. лв., което ще понижи административната тежест за клиентите на Национална агенция за приходите посредством редуциране на времето за инспекции при приемане, разтоварване и освобождение на стоката.

Общата банкова гаранция ще се дава авансово за да се минимизират опасности при налагане на поръчителство изключително в почивни или празнични дни, при забавяне на транспорта или на превода на сумата по сметка в Национална агенция за приходите. При закъснение на освобождението на стоката, рисковете са развалянето й или налагане на други наказания – да вземем за пример неспособност за доставка на стока в акция до търговски обект, както и други неподходящи последствия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР