Сега грижата за имунитета е основен приоритет и по-важна задача

...
Сега грижата за имунитета е основен приоритет и по-важна задача
Коментари Харесай

Имунна система: Забравете за поглъщането на голямо количество витамин С

Сега грижата за имунитета е главен приоритет и по-важна задача от всеки път. Хората по целия свят подхващат всевъзможни защитни ограничения, с цел да избегнат заразяването и разпространяването на ковид, изключително поради новата опасност от мощно излъчвания вид Делта и най-новия вариант Омикрон. Основните рекомендации на лекарите са обществено разграничаване, вярно миене на ръцете и носенето на маски на закрито и в препълнени места.

Но както при всяка рискова зараза, всеки един от нас може елементарно да стане жертва на прекомерно грандиозни, въпреки и видимо успокояващи, здравни препоръки или рекомендации за добавки, които неправилно ви дават обещание отбрана. Ето за какво шестима специалисти по здравето развенчават най-популярните легенди за диетичните привички, промотирани за повишението на имунитета.

Ето в кои легенди за имунната система не би трябвало да вярвате

1. Пиенето на доста витамин С

Витамин С е значимо хранително вещество за оптимална имунна функционалност. Проучванията обаче демонстрират, че приемането на мегадози витамин С под формата на добавки в действителност не ни носи никаква изгода, когато става въпрос за битка с простуда или друго заболяване. В този случай количеството не носи резултат, защото телата ни могат да всмукват единствено няколкостотин мг витамин С едновременно.

Препоръчителното на ден количество хранителна добавка с витамин С, което дава отговор на потребностите на множеството хора, е несъмнено на 75 мг дневно за дами и 90 мг за мъже. Всяко количество над това се изхвърля с урината.

2. Суперхраните

Здравословното хранене е значимо за поддържане на имунната ни система и нейната вярна функционалност. Но лекарите споделят, че няма суперхрана, която вълшебен да ускори имунитета ни и да ни защищити от всички заболявания. Според доктор Али Уебстър, яденето на разнородни цветни храни, с фокус върху доставяне с повече плодове и зеленчуци, може да ни обезпечи доста от витамините и минералите, като А, С и Е, които играят основна роля в имунната система. Тези плодове и зеленчуци могат да се одобряват в разнообразни форми – пресни, замразени, консервирани или в буркан.

3. Заразяване от повърхнина

" Няма доказателства, че докосването на опаковки за храна предава вируси, в това число COVID-19 ", споделя доктор Уилям Ли. Въпреки това, с цел да сте в по-голяма сигурност, можете да избършете повърхността с дезинфекцираща забрадка до момента в който носите ръкавици. Уверете се, че сте изхвърлили кърпичките на вярното място, откакто сте подготвени, и измийте добре ръцете си преди да докоснете храната.

4. Цитрусовите плодове

Често сме чували, че единствената храна, която може да усъвършенства имунитета ни, са цитрусовите плодове. Това обаче не е правилно. Да, плодове като лимони, портокали и грейпфрути са вкусни и скъп източник на витамин С, само че не са единствените храни, които могат да поддържат здравето ни и вярната функционалност на имунната система.

Д-р Бриана Родригес предлага да увеличите приема на някои от тези пикантни съставки, с цел да можете да добавите няколко имуностимулатори към всяко хранене:

♦ Червени чушки – единствено 70 грама от тях съдържат 150% от дневната ви нужна доза витамин С.

♦ Чесън – съгласно Родригес е потвърдено, че серните съединения в чесъна оказват помощ за възстановяване функционалността на имунната система.

♦ Моркови – постоянно ни споделят, че морковите са чудесни за здравето на очите и това е по този начин. Но заради огромното количество на витамин А в тях, те са фантастични и за имунната система.

♦ Пиле – пилешката чорба е обичана храна на мнозина и има за какво. От една страна, тя е хидратираща, само че също по този начин съдържа цинк, който е значим минерал за подкрепяне преодоляването на възпаленията. Освен това в птичето месо се съдържа и витамин В6, който е значим за образуването на нови и здрави червени кръвни кафези. Пилешкият бульон пък съдържа хранителни субстанции, които също оказват помощ за здравето и имунитета на червата.

5. Храна и витамини – единственият лек за имунитет

Диета, цялостна с доста значими хранителни субстанции, е от решаващо значение за цялостното здраве и мощната имунна система, само че доста други фактори също играят роля. Важно е да се храним добре, само че също по този начин желаеме да сме сигурни, че вършим всичко допустимо, с цел да лекуваме телата си.

Ето какво да вършиме:

♦ Спете добре – Знаете ли, че сънят ускорява имунната система? Когато не си почиваме задоволително, ние не просто усещаме отмалялост, само че това може да аргументи стрес и инфектиране в телата ни, което прави доста по-трудно да се предпазим от заболяване. Възрастните се нуждаят от сред седем до девет часа сън на нощ, с цел да засилят имунната си система.

♦ Контролирайте напрежението – Разбираемо е, че равнищата на стрес в наши дни са високи. Затова е значимо да поставим старания за минимизиране на напрежението по каквито и да е способи. Медитация, придвижвания, осъществяване на постоянни диалози с другари и фамилията, или търсене на помощ от експерт по психологично здраве. Намерете това, което ще ви успокои.

♦ Тренирайте – Упражненията са едно от най-хубавите решения, които можем да вземем, с цел да поддържаме здравето си и да засилим имунната си система. Не единствено облекчават напрежението от време на време, само че изследванията демонстрират, че хората, които спортуват постоянно, са по-малко склонни да настинат от тези, които по-често си почиват. Намерете тренировки, които да ускоряват сърцето ви, с цел да укрепят и имунитета.

♦Ограничете алкохола и цигарите – Това може да наподобява явно, само че мнозина не знаят, че цигарите и алкохолът в действителност пречат на функционалността на имунната система. Проучванията демонстрират, че цигареният пушек може да взаимодейства с вируси, като грип, причинявайки увреждане и инфектиране на белите дробове, влошавайки признаците на простуда при пушачите. Що се отнася до алкохола, той отслабва реакцията на организма към заболявания и вируси.

6. Имуностимулантите са потребни за всички

Докато билковата медицина сигурно може да предложи доста във връзка с имунната поддръжка, тя не предлага повсеместен метод. Лица с избрани здравословни положения, в това число автоимунни болести, би трябвало да работят с снабдител, подготвен в билкова медицина, с цел да основат персонализиран проект. Фактът, че едно нещо работи за доста хора, не значи, че ще е потребно за вас.

7. Определени субстанции поддържат имунитета

Грешка! Цялостната диета, състояща се най-вече от пълноценна храна, с многообразие и баланс, е по-важна от избрани хранителни субстанции. Да, витамин С и цинкът са значими, само че не може да разчитате единствено на тях. След като диетата ви е вярна, добавките могат да бъдат като още един коз в ръката ви.

Освен това добавките би трябвало да се употребяват по подобаващ метод. Според лекари, приемането на прекалено много цинк за дълъг интервал от време в действителност може да намали имунитета. Именно по тази причина не е хубаво да приемате добавки с високо наличие на цинк още при първите признаци на вирус.

8. Подобрени води и спортни питиета

Водите с минерали и витамини в тях, както и спортните питиета, постоянно са източник на изкуствени оцветители и подсладители – неща, без които можем да живеем умерено. Здравата имунна система стартира с установяването на дълготрайни здравословни привички, в това число диета, богата на плодове и зеленчуци, пълноценни храни, деен метод на живот, сън и грижа за психологичното здраве.

9. Пресните плодове са най-хубави

Консервираните или замразени плодове и зеленчуци постоянно се събират в пика на зрялост, с цел да се заключат нужните хранителни субстанции. Те са отличен източник на здравословни съставки, които могат да послужат като елементарен метод да увеличим приема на витамини.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР