Сега е въпрос кога България ще се присъедини, а не

...
Сега е въпрос кога България ще се присъедини, а не
Коментари Харесай

Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички

„ Сега е въпрос по кое време България ще се причисли, а не дали ще влезе в еврозоната и дали може да одобри еврото. Аз желая това участие да се реализира. Смятам, че изгодите са толкоз значими за България и за Европа, че би трябвало да се работи за осъществяването на тази задача. Така вашето участие ще бъде от изгода за българите, за всички в Европа и за членовете на еврозоната “. Това съобщи Паскал Донахю, ръководител на Еврогрупата, на проведената през днешния ден от Министерството на финансите конференция на тематика: „ Европейският път на България – присъединение към еврозоната: преимущества и провокации пред бизнеса ”.


Той уточни практическите изгоди от участието на Ирландия в еврозоната, които биха били сходни за българите и за българската стопанска система – а точно, че еврото е световна валута и валутен запас за страните, които го одобряват. Освен това, страните с евро имат по-ниска инфлация и по-ниски лихвени проценти. Според Донахю има големи изгоди и улеснение за тези хора, които желаят да пътуват в страни, в които еврото е единна валута, както и за тези, които желаят да продават артикули и услуги отвън България и могат да го вършат в изискванията на доверие в цената на тази валута.

„ Ако България влезе в еврозоната, това значи, че вашият министър на финансите и шефът на централната банка ще бъдат в стаята, където се вземат значимите решения. Когато се среща Еврогрупата да разисква проблеми, които са значими за стопанските системи в Европейския съюз, Европейската централна банка ще взема решения за своята политика, които ще окажат решаващо въздействие върху стопанската система в България, само че вашият шеф на централната банка ще участва на тези полемики “ – добави още ръководителят на Еврогрупата.

„ Всички упования и модели са България да покрие критерия за инфлацията тази година. Въпросът е дали ще е през месец юни, септември, октомври или ноември. Това са другите модели, които другите институции дават. Инфлацията е единственият останал аршин, който би трябвало да се извърши за приемането на България в еврозоната. Другите критерии сме ги покрили “, съобщи министърът на финансите Асен Василев. Той посочи, че в случай че не сме покрили към месец юни критерия за инфлация, когато излизат конвергентните отчети за всичките страни, България може да изиска, а Европейска комисия се е заела да изготви в къси периоди спомагателен конвергентен отчет. Това ще стане сега, в който покрием и последния аршин.

Финансовият министър увери участниците в конференцията, че страната ни работи доста интензивно с всички браншове – и с банковия, и с небанковия, по присъединението ни към еврозоната. В момента сме в последни полемики с Европейската централна банка по Закона за въвеждане на еврото, по-късно той ще бъде оповестен за публично разискване и евентуално към месец май-юни ще бъде признат от Народното събрание.

Димитър Радев, шеф на Българска народна банка, съобщи, че сега страната ни е на значим стадий от своя европейски път, тъй като в този момент България е член на Банковия съюз, само че не е член на еврозоната. И добави, че анализът, който Българска народна банка прави от участието ни в ERM II до момента, е, че опитът от присъединението ни към Банковия съюз е положителен. „ Еврозоната е опция, тя не е гаранция за постигането на резултатите. Рецептата е промени и положителни политики, както и техническата подготовка за участието в еврозоната, която върви сега “, сподели Радев.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев напомни, че участието ни в еврозоната е развой, който е почнал още през 1997 година, когато е взето решението за въвеждането на Валутния ръб за финансова непоклатимост на страната ни, както и фактът, че тогава е признато българският лев да има за котва немската марка, еврото е било в план. „ Този развой минава през един народен консенсус “, безапелационен е Цонев.

В конференцията взеха присъединяване над 100 представители на българския бизнес, на работодателски и синдикални организации и на дипломатическия корпус. Представители на бизнес организациите показаха безапелационната си поддръжка за присъединението на страната ни към еврозоната. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР