Сега е моментътЧетири вещества изграждат защитата на организмаОще малко и

...
Сега е моментътЧетири вещества изграждат защитата на организмаОще малко и
Коментари Харесай

Укрепете имунитета за зимата

Сега е моментът
Четири субстанции построяват отбраната на организма

Още малко и есента ще почука на вратата, а с нея идват и настинките, вирусните инфекции, грипът. Погрижете се занапред да заздравите имунитета си, с цел да не боледувате през студените месеци. Освен уравновесено хранене, физически извършения и здрав сън, за вярното действие на имунната система способстват и четири субстанции, които можем да одобряваме посредством храната или в подготвена форма.

Цинк

Това е едно от дребното субстанции, които по едно и също време влияят на всички звена на човешката имунна система. Увеличава производството на интерферони - протеини, които първи пазят тялото от инфекции. Цинкът предотвратява разпространяването на вируса в клетката, защищава лимфоцитите от разрушение. Той усъвършенства функционалността на тимусната жлеза, която някои назовават " сърцето на имунната система " заради способността й да създава нови Т-клетки. Те от своя страна разпознават вирусите и ги обезвреждат.

Витамин D

Повишава вродения имунитет, задейства антимикробните пептиди, които отстраняват патогенни организми като микроби, бактерии и вируси. Укрепва клетъчния имунитет, поддържа белодробната функционалност посредством понижаване на възпалителния отговор, породен от вируси. В допълнение, подтиква производството на антимикробни протеини в лигавиците на горните дихателни пътища.

Витамин С

Подобрява производството на интерферони. Има противовъзпалителни свойства, оказва помощ за обезвреждане на свободните радикали и защищава белодробните кафези от агресивното им влияние.

Кверцетин

Естествен биорегулатор и антиоксидант, който предотвратява разрушаването на клетъчните мембрани от свободните радикали и развиването на инфектиране. При хора с пневмония, продължителен бронхит, астма, ХОББ оказва помощ за понижаване честотата на пристъпите, по-бързо изгубване на кашлица, зной, отичане на бронхите, възвръща белодробната тъкан и естественото дишане.

Защо комбинацията е значима

Смята се, че тези 4 съставния елемент взаимно се допълват и ускоряват дейностите си. Например, с цел да може цинкът да потисне разпространяването на вирус в тялото, са нужни специфични субстанции, които да обезпечат прекосяването на минералните йони през клетъчната мембрана. Кверцетинът покачва пропускливостта на цинка през мембраната. Той взаимодейства и с витамините С и D. Няколко изследвания демонстрират, че техните антивирусни свойства се допълват взаимно и са по-ефективни, в сравнение с когато се употребяват независимо.

Как да си ги набавим

Цинкът се съдържа в стридите, пшеничните трици и телешкия черен дроб. Витамин D получаваме с помощта на слънчевите лъчи, а в храната се намира в рибата, млечните артикули, жълтъка. Основните източници на витамин С са морски зърнастец, касис, цитрусови плодове. Кверцетин има в каперсите, елдата, аления пипер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР