Сега е моментът Европа да наложи ембарго върху вноса на

...
Сега е моментът Европа да наложи ембарго върху вноса на
Коментари Харесай

Защо Европа трябва да спре вноса на руски петрол сега

Сега е моментът Европа да наложи ембарго върху вноса на съветски недопечен нефт.

Защо в този момент? Защото това ще бъде съответен отговор на шантажа на Москва със прекъсването на газа за обособени страни членки. И тъй като по този начин Европейски Съюз ще нанесе мъчителен удар върху новата атака на Владимир Путин в Източна Украйна.

Със прекъсването на газа Кремъл се пробва да извива ръце, да демонстрира на Европа нещо, което тя знае - че това ще бъде война на издръжливост и на безсилие. Е, дано Европейски Съюз покаже на Русия кой е по-издържлив стопански и чии запаси първи ще бъдат изтощени.

Путин употребява нефта и газа като оръжия, тъй като Европа се опасява да му ги отнеме. И това са оръжия освен за причиняване на икономическа болежка, само че и за отцепване на европейците. Колкото по-скоро всички те схванат, че се постанова да понесат ограничения, с цел да обезоръжат рисков общ съперник, толкоз по-скоро ще се оправят с него.

Руският президен няма път обратно. Той може единствено да ескалира и да уголемява спора. Той работи като терористите - пробва се да изнудва света. Колкото повече Западът му разрешава това, толкоз по-ще страдат Украйна, Европа, светът, толкоз повече ще бъдат почтените жертви и загубите.

През предходната година Русия е получила двойно повече доходи от износа на нефт и петролни артикули в сравнение с от износа на газ, сочат данните на Ройтерс.

Агенцията цитира съветската централна банка, че през 2021 година общият експорт на нефт и газ от страната е бил на стойност $489,8 милиарда. От тази сума на суровия нефт се падат $110,2 милиарда, на петролните артикули - $68,7 милиарда, на премествания по тръби природен газ - $54,2 милиарда и на втечнения природен газ - $7,6 милиарда.

За Европа е по-лесно в кратковременен и средносрочен проект да откри опция на съветския недопечен нефт - Северно море, Саудитска Арабия, Либия, Нигерия, Съединени американски щати.

Европа може да издържи на по-високи цени и на газа, и на петрола. Русия не може без приходите от тях. Особено, когато би трябвало да финансира най-скъпото и безсмислено нещо, което една страна може да направи за народа си в третото десетилетие на 21-ви век - нападателна, завоевателна война.

Без доходи " втората фаза " на специфичната интервенция на Владимир Путин в Украйна е прекомерно допустимо да забуксува и след неуспеха на офанзивата край Киев, това би сложило съветския президент в невъзможност.

Със прекъсването на газовите доставки през днешния ден Москва явно се пробва да вбие чеп сред европейските страни, надява се шантажът ѝ да принуди някои от тях да стартират да заплащат в рубли за разлика от тези, които отхвърлят. Поне към този момент опитът за изнудване, комбиниран с подправени вести, не се увенчава с триумф.

От изключителна значимост е Европейски Съюз да резервира единството си - в това число при налагане на вероятно европейско петролно ембарго върху Русия. Тук държавните управления и европейските институции ще би трябвало да се борят с конюнктурни бизнес и политически ползи, които не съответстват безусловно с дълготрайния европейски интерес.

Но даже тук европейското единение да се пропука, опциите за деяние не са изчерпани. Споразумения по принцип са вероятни и на междуправителствена основа - сред тези страни членки, които осъзнават еднообразно общия си интерес и градацията на целите през днешния ден.

Ако това стане, би трябвало занапред да е ясно, тези, които решат дружно да понесат тежестите на вероятно ембарго, няма да разделят следвоенните облаги с тези, които са предпочели плахо да не престават да финансират войната на Владимир Путин. Европейски Съюз не е съюз единствено за хубави времена и тези, които са в него единствено за еврофондовете, може на следващия ден да схванат това по сложния метод.

Заплахите, които Путин все по-често употребява, демонстрират, че е притиснат, че се усеща нерешителен и се опасява. Тежко на тези, които още веднъж се снишат пред него. Няма да имат опрощение на другия ден.

Днес даже от " Продължаваме промяната " демонстрираха, че са разбрали, че снишаването пред съветския шантаж, водено у нас от президента Румен Радев, им вреди и се разграничиха от него по прекомерно безапелационен метод.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР