Сега Disney World се свързва с магически парк и множество

...
Сега Disney World се свързва с магически парк и множество
Коментари Харесай

Оргия след премиерата на Снежанка. Мръсните тайни на студиото Дисни ВИДЕО

Сега Disney World се свързва с вълшебен парк и голям брой филми и анимационни филми, само че в зората на основаването си студиото беше доста скандално място.

Магическото кино студио на Дисни става на 100 години, само че крие и доста мръсни секрети като оргия след премиерата на емблематичната „ Снежанка “ и голям брой обвинявания в сексизъм и расизъм, пише Daily Mail.

С име, обвързвано с анимационни филми и фамилни занимания, Disney чества своята стогодишнина тази година с поредност от тържества, наречени " Disney 100 ".

То ще включва „ вълнуващо, мултисензорно преживяване “, наречено „ Чудото на другарството “, само че тези 100 години не всеки път са били изцяло чудотворни или даже изключително другарски.

Един ден в Канзас Сити, Мисури, на едно момче било препоръчано гратис подкастряне. Това беше първото събитие в поредност от събития, които ще го трансфорат в един от най-известните хора в света, синоним на приказките като Ханс Кристиан Андерсен. Защото била предложена безвъзмездна прическа в подмяна на селекция от рисунки на 12-годишно момче, което овреме развило гений за изобразяване. Те украсявали локалната бръснарница и скоро се трансформирали в локална забележителност.

Това ранно различаване на артистичния му гений разпалва упоритост в едно момче на име Уолт Дисни и до 20-годишна възраст той към този момент е пълновръстен аниматор със лична продуцентска компания, наречена Laugh-O-Gram Films.

Но точно компанията, която основава в Холивуд през 1923 година под личното си име, му донася благосъстоянието.

Той бил неповторим визионер, който промени поп културата освен в Съединени американски щати, само че и по целия свят. Както един път сподели един журналист от студиото, Уолт Дисни стана „ по-известен от Конфуций в Китай и Шекспир в Англия “.

Но комерсиалната траектория на Disney никога не върви безпрепятствено. Неговият бизнес усет не съответствува с уменията му за изобразяване и Laugh-O-Gram банкрутира, макар обстоятелството, че два седемминутни кино лентата, въодушевени от приказките " Котаракът в чизми " и " Червената шапчица ", били пуснати в народен мащаб.

Дисни отпътува за Лос Анджелис, където по-големият му брат Рой работи като продавач на прахосмукачки.
   View this post on Instagram   

Уолт Дисни с Дисниленд 

Биографът на Дисни Нийл Габлър написа: „ Уолт беше основан за Холивуд. Той обичаше да се облича и да се преструва, беше мощен, разговорлив и жадуваше за внимание. “

През октомври 1923 година, със заем, той и Рой основават анимационното студио Disney Brothers. По-търговски проницателният Рой управлява бизнеса; Уолт бил креативното ентусиазъм.

Друга основна фигура в тази история е приятелят на Уолт от Мисури, Уб Иверкс, наследник на немски преселник. Иверкс бил по-добър аниматор от Уолт, само че мек човек, който Уолт непрестанно дразнел.

Още по-лошо, Уолт в никакъв случай не му е давал самопризнание за най-известното му създание: Мики Маус.
   View this post on Instagram   

Мики и Мини Маус популяризират круизи на Дисни 

Мики е роден през 1928 година, откакто Уолт губи правата върху най-успешния си анимационен воин Осуалд, Щастливия заек, заради спор с продуцента Чарлз Минц и незабавно се нуждае от заместител.

С течение на времето се развива легенда, че Мики (който в началото се споделя Мортимър) е напълно негова идея, въодушевена от домашна мишка, която Дисни държал в Канзас Сити.

Тази прелестна история не е истина.

Всъщност емблематичната анимационна мишка е резултат от мозъчна офанзива сред Уолт и неговите аниматори. Оригиналната рисунка на Walt не била доста добра, по този начин че Иверкс я преработил и по-късно анимирал Steamboat Willie (1928), първият анимационен филм с изцяло синхронизиран тон.

Бил голям триумф. Самият Уолт изрази Мики с креслив глас, като взе съвсем цялата заслуга за себе си и скоро Дисни и Мики станаха известни по целия свят. Уолт се почувства надълбоко предаден, когато ядосаният Ивъркс напуща компанията. Екстравагантните разноски за анимацията били несъразмерни и когато други студия пуснали двойници на Мики, Дисни били принудени да ги съдят, с цел да защитят първата си суперзвезда.
   View this post on Instagram   

Уолт Дисни и Мики Маус 

Но шлагерът следвал шлагер и се появиха голям брой извънредно известни нови герои, в това число Плуто, Гуфи и Доналд Дък. Уолт даже отвори дребна частна зоологическа градина в студиото, с цел да могат неговите аниматори да учат придвижванията на животните.

През 1935 година с 500 чиновници той е подготвен да направи игралния филм „ Снежанка и седемте джуджета “.

„ Снежанка “, издадена през 1937 година, има голям сериозен и търговски триумф, затвърждавайки мястото на Дисни в английския и американския културен живот.

По това време той към този момент бил женен за Лилиан Баундс, която работела в неговата компания като секретарка. Те са дружно до гибелта на Дисни през 1966 година, само че бракът не е благополучен.

В Лондон " Снежанка " вървяла по кината нонстоп в продължение на 28 седмици.


Кадри от анимационния филм " Снежанка и седемте джуджета "  

Когато анимационният филм стигнал до провинцията, кината били принудени да одобряват поръчки три седмици авансово.

След триумфа на Снежанка, Уолт Дисни провел луксозен уикенд в Палм Спрингс за чиновниците, в последна сметка наименуван Оргия на Снежанка. Партито оказва се с несдържан секс и морета от алкохол. Един чиновник скочил от покрива на хотела в басейна, различен яхнал коня си във фоайето на хотела.

Аниматорът/режисьорът Бил Джъстис един път си спомня: „ Банските костюми изхвърчаха от прозорците. Имаше голи празненства по плуване, хората се напиваха и постоянно се чудеха в коя стая са и с кого са правили секс, когато се разсънят заран. “

Следват " Пинокио " (1940), " Дъмбо " (1941) и " Бамби " (1942). Компанията, в този момент преименувана на Walt Disney Productions, се усилва повече от два пъти, само че Уолт Дисни плащал на аниматорите си минимума.

Когато Пинто Колвиг, гласът на Гуфи, Плутон и двете джуджета, се оплакал, че не му заплащат доста, Уолт го уволнява.

В резултат политиката на Disney довела до огромна стачка на аниматори, които прекъснали производството на Дъмбо. Стачкуващите поискали правото да се причислят към профсъюзи; Уолт ги нарекъл комунистически пропагандатори и им отмъстил, като ги нарисувал в Дъмбо като карикатурни зли циркови клоуни.

Той бил изключително нервиран, че един от най-хубавите му аниматори, Арт Бабит, който измислил Гуфи и злата кралица в Снежанка, водел стачката.
   View this post on Instagram   

Уолт Дисни с играчката Мики Маус 

Бабит също вбесил Дисни, като бил несдържан коцкар и даже се оженил за Марджъри Белчър, млада танцьорка, която била модел на Снежанка.

В последна сметка Уолт бил заставен да направи компромис: той разрешил на своите аниматори да се обединят в синдикати и се съгласил да промени структурата на заплатите. Но той в никакъв случай не дал прошка на стачкуващите, обвинявайки ги, че са " сломили духа " на студиото.

Но тези кавги не попречили на Дисни да пусне екшън филми онлайн, започвайки с „ Островът на съкровищата “ през 1950 година и, за разлика от множеството кино студия, да се наложи в новомодната медия на малкия екран.

И през 1955 година той намерил сила за другия си величествен план: първият в света тематичен парк Дисниленд, който отвори порти в Анахайм, Калифорния.
   View this post on Instagram   

Изграждане на един от Диснилендите 

В последно време обаче Уолт и ръководената от него компания постоянно се считат за извънредно расистко и сексистко място. И по този начин, в " Дъмбо " враната даже се наричала Джим Кроу в чест на набора от закони, които постановиха расовата сегрегация в Юга на Съединени американски щати.

И години наред отказвал да наема дами аниматори, казвайки, че нямат гений. От компанията даже имали готово писмо, което изпратили до всяка жена, която мечтае да стане аниматор. „ Жените не вземат участие в никаква креативна работа, обвързвана с подготовката на анимационни филми за екрана, защото тази работа се прави извънредно от млади мъже “, се споделя в писмото. Дисни спрял да кани брачната половинка си Лилиан на церемонията, вярвайки, че тя му носи неприятен шанс, и забранил на дъщерите си да гледат собствените му анимационни филми, базирайки се на обстоятелството, че няма да им се смеят задоволително мощно.
   View this post on Instagram   

Дисниленд през 1955 година

Въпреки всичките си доста дефекти, Уолт несъмнено бил талант, може би непостижим преди или по-късно в развлекателната промишленост.

Смъртта му през 1966 година от рак блъснал тежко компанията. Между другото, макар легендите, че Уолт е бил замразен и някой ден може да бъде върнат към живот, те не са правилни. Той почива в гробището Forest Lawn.

Въпреки това, след гибелта на Дисни, империята му продължава да изпада в кавги. Така през 2016 година алигатор умъртви двегодишен клиент на Дисниленд. През 2001 година беше разкрито, че Disney си партнира с 14 китайски заводи за играчки, където дами и деца под 14 години работят по 16 часа на работен ден за жълти стотинки.

А ниските заплати на служащите в Дисниленд и изтощителният работен график към този момент са именити. Миналата година някогашна служителка, която е играла доста принцеси на Дисни, беше откровена за работата си.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР