Сега действащата Конституция е и ще бъде преграда пред произвола

...
Сега действащата Конституция е и ще бъде преграда пред произвола
Коментари Харесай

Явор Божанков: ГЕРБ е в агония, цели структури напускат партията |

" Сега настоящата Конституция е и ще бъде бариера пред произвола на това ръководство. Понеже видяха, че те няма да съберат 160 гласа за Велико Народно заседание и нова конституция, прибегнаха до неуместния прийом - да трансформират съществени правни и демократични правила посредством референдуми. Еманация на ръководството на ГЕРБ е такава смяна в преходните и заключителните разпореждания.  Първо, чакаме несъгласие от президента. Второ, нашата парламентарна група е подготвена с конституционна тъжба. С две думи - това няма да се случи. " Така разяснява пред бТВ измененията в Изборния кодекс националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков.

Той акцентира, че това е противоконституционен текст.

" То демонстрира отношението на властта към конституционния ред. Абсурдна е концепцията - съществени цивилен права и демократични полезности да бъдат отменяни и променяни посредством подлагане на референдуми ", уточни той.

Според депутата Конституцията е безапелационна - въпроси като формата на държавно ръководство са единствено и само в компетентността на Велико Народно заседание. 

След като не съумяха да одобряват това, което те назовават " нова конституция ", в този момент търсят ред по законодателен път да анулират в този момент настоящата Конституция. Очевидно е, че в този момент настоящата Конституция е спънка и бариера пред произвола на това ръководство ", разяснява Божанков.

" Това е риск за националната сигурност на България. Досега гледахме с подигравка на опитите за сформиране на нова конституция, на Изборен кодекс, творенията на Данаил Кирилов. Сега към този момент въобще не е смешно ", сподели още депутатът от левицата.

По думите на социалиста откакто свадите в България не са намерили съответен отговор и следствие в страната, те са станали европейска тематика. Според него отводът  на Борисов и Гешев да се явят пред комисията на Европейския парламент LIBE за пояснения е в звук с държанието им в България, където също бягат от спор.

" След като е такова държанието им и на открито, непознати медии започнаха намерено да приказват за корупцията в България. Управляващите от ГЕРБ дадоха отговор на това по доста забавен метод - упрекнаха непознати публицисти, че взимат пари, с цел да пишат за това ", акцентира Божанков. Той обърна внимание на  острата реакция, което е получило това изказване от непознатите медии, както и острата реакция на фондацията " Конрад Аденауер ", която, по неговите думи, е една от основателите на  ГЕРБ. Божанков заключи: " Това ръководство във вътрешен проект губи човешкия си образ, във външен проект губи европейския си образ ".

Народният представител напомни и че от Държавният департамент на САЩ  излязоха с позиция за митингите и за корупцията в България.

" След като през вчерашния ден излезе и обява в медиите какво е отношението на финансовото министерство на Щатите към корупционната среда в страната ни, можем да създадем един общоприет извод - мащабът на корупцията на България и отношението на властта не просто заплашва националната ни сигурност, а заплашва и геополитическата ориентировка на страната. Корупция от подобен мащаб и такова отношение към гражданското общество, неправителствения бранш не е съвместимо с Европа. Това е ръководство на популисти, за които няма Конституция, за които разделянето на управляващите е просто фон ", безапелационен е той.

" В момента ГЕРБ е в мъка и в ерозия - виждаме, че цели структури напущат партията. Тази мъка на ръководещата партия е на път да се трансформира в мъка за България. Затова би трябвало всички да реагираме уверено в този момента на тази опасност за нашата сигурност, която те ни постановат ", приключи Явор Божанков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР