Сега бюджетът влиза на първо четене в Бюджетна комисия, надявам

...
Сега бюджетът влиза на първо четене в Бюджетна комисия, надявам
Коментари Харесай

Асен Василев очаквал истинска дискусия за Бюджет 2024 на второ четене

„ Сега бюджетът влиза на първо четене в Бюджетна комисия, уповавам се полемиката да премине в градивен звук, само че същинската полемика най-вероятно ще бъде на второ четене и ще се гледат текстовете текст по текст “, съобщи финансовият министър Асен Василев преди съвещанието на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, която се събра изключително, с цел да прегледа на първо четене Държавния бюджет, както и бюджетите на Общественото обезпечаване и Здравната каса, оповестява

По думите на Асен Василев финансовата рамка е разчетена при очакване стопанската система да означи напредък от 3,2 на 100, а средногодишната инфлация да бъде 4,8 %.

Заложеният недостиг в бюджета е 3 %, каквото е едно от условията за въвеждане на еврото. След напън от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче първичният план на Министерството на финансите претърпя съществени промени - с два милиарда лв. беше понижена финансовата стратегия, понижен беше и дългът, който следващата година може да поеме държавното управление.

„ В бюджета е очакван напредък на Брутният вътрешен продукт до 3.2%. Предвидени са 10 милиарда лв. за обществени вложения, което е връх. Очакваме инфлацията следващата година да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при 3% касов недостиг, което изцяло покрива Маастрихтските критерии и по-този метод се съблюдават всички условия за участието на България в Еврозоната “, разяснява при започване на съвещанието финансовият министър Асен Василев.

„ Капиталовите стратегии в предходните бюджети се използваха за буфер и не се вложиха. Това докара до едно доста закъснение на България от Румъния, а и от всички страни от Европейски Съюз в това отношение. Цялостното вложение на Капиталовите стратегии ще подсигурява растеж на Брутният вътрешен продукт и растеж на приходите на всеки един човек. В бюджета има съществени средства за обществени и демографски заплащания. Увеличават се парите за развъждане на деца с трайни увреждания. Ще се разкриват и нови обществени услуги “, изясни Василев.

„ Парите за опазване на здравето се усилват с над 1 милиарда лв. тази година. Моята молба е, когато се преглежда бюджета на НЗОК в здравна комисия, да се види и разбере, че тези пари в действителност ще доведат до по-добро опазване на здравето. Увеличават се парите за извънболнична помощ, което ще докара до предварителна защита на по-тежките болести. Увеличават се и средствата за здравна помощ в дребните обитаеми места “, добави финансовият министър.

„ Пенсионната политика следва Швейцарското предписание. Предвижда се нарастване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвижда се и нарастване на вдовишките пенсии. За спорт в бюджета плануват повече средства по отношение на идните олимпийски игри. В бранш „ Култура “ се плануват 50 млн. лв. повече за театралните изкуства, както и повече средства за читалищата “, сподели още Василев.

„ С този бюджет желаеме България да се придвижи напред по приходи. Не би трябвало да поддържаме евтина работна ръка. Никоя страна не е станала богата с евтина работна ръка. Очакваме растеж на приходите с 11%, което е два пъти повече от растежа на инфлацията. Данъчната политика се резервира, като се изключи 15% налог за огромните предприятия, които регистрират облаги над милиард и половина, като тук съблюдаваме европейската инструкция ", приключи ревюто си Асен Василев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР