Белият дом се подготвя за работа при спиране на работата на правителството

...
Сега Белият дом се готви за затваряне“ и висши служители
Коментари Харесай

Сега Белият дом се „готви за затваряне“ и висши служители от Западното крило изготвят планове за това кой персонал ще се счита за „съществен“ от 1 октомври, тъй като крайният срок за финансиране на правителството е само след няколко дни.

Очаква се повечето от най-високопоставените помощници на президента Джо Байдън да бъдат определени като „необходими“, което означава, че няма да бъдат уволнени, каза служител на администрацията. Провежданото в момента планиране за извънредни ситуации започна сериозно в петък, когато Службата за управление и бюджет започна официалния си процес на комуникация с агенциите относно възможността за спиране на цялата работа, считана за „несъществена“.

В редиците на Белия дом предишни затваряния са виждали служители, чиито роли, носещи титлата „Специален асистент на президента“ – ранг, който също носи достъп до Navy Mess – автоматично се считат за изпълняващи основни роли. Справочник за персонала и заплатите на Белия дом за 2023 г., представян на Конгреса всяка година, показва 97 служители с тази титла.

Дори Байдън планира да остане във Вашингтон този уикенд, сравнително рядко явление, тъй като вероятността от спиране се очертаваше. Той обикновено напуска един от домовете си в Делауеър или Кемп Дейвид в петък следобед, но прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза пред репортери във вторник, че той ще остане в столицата.

Активната подготовка, свързана с назначаването на персонал в Белия дом, е още един знак за широко разпространеното очакване във Вашингтон, че законодателите на Капитолийския хълм може да не успеят да намерят начин да финансират правителството до крайния срок в края на месеца.

След четири дни до изтичане на финансирането, ръководството на Сената във вторник постигна споразумение, което ще остави правителството отворено до 17 ноември, с 6,2 милиарда долара финансиране за Украйна и 6 милиарда долара за вътрешни бедствия, съобщи CNN. Официален представител на Белия дом каза по-рано тази седмица, че Байдън ще „широко подкрепи“ сделката, постигната с посредничеството на Сената, дори ако тя включва малка част от 24 милиарда долара, които администрацията иска да продължи да подпомага Украйна.

Но дори след като в Сената беше постигнато споразумение, служители на Белия дом твърдяха, че крайният изход остава непредсказуем, до голяма степен защото беше невъзможно да се отгатне какви биха могли да бъдат следващите ходове на председателя на Камарата Кевин Маккарти. Маккарти, който може да види по-твърд пакет с по-рязко съкращаване на разходите като противоотрова за своята вътрешнопартийна политика, не се ангажира да постави двупартиен законопроект на Сената за гласуване.

„В крайна сметка всичко ще се сведе до Кевин Маккарти и неговата конференция“, каза координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегическите комуникации Джон Кърби в предаването „The Lead with Jake Tapper“ на CNN.

Зад кулисите Белият дом не е уверен, че двете камари могат да постигнат взаимно договорена сделка през следващите няколко дни.

„Нищо не е неизбежно, но всеки изминал ден става все по-вероятно“, каза служител на Белия дом за спиране. „Трудно е да се каже, че сме уверени в нещо.“

Белият дом следи отблизо текущите обсъждания на Капитолийския хълм, включително усилията на Маккарти да успокои някои от твърдолинейните членове на собствената му група, както и обсъжданията в Сената.

И все пак без пряка роля в преговорите, стратегията на Белия дом е толкова свързана с изпращането на съобщения, колкото и с намирането на решение за финансиране. Сътрудниците на Байдън са като цяло уверени, че републиканците ще поемат вината, ако правителството се затвори, и президентът записа видео тази седмица, насочвайки фигурата към „малка група крайни републиканци в Камарата на представителите“, които според него са „решени да закрият правителството“.

Републиканците в Камарата на представителите, добави той, „отказват да се противопоставят на екстремистите в своята партия – така че сега всеки в Америка може да бъде принуден да плати цената“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg