Сега, ако бяхте аристократ, барон или граф, със сигурност щяхте

...
Сега, ако бяхте аристократ, барон или граф, със сигурност щяхте
Коментари Харесай

Липа – какво не знаем?

Сега, в случай че бяхте благородник, барон или граф, сигурно щяхте да имате липова алея в имението си! Ето по този начин е било във времената на царете. Но по-важното, е за какво са имали липа в именията си? Оказва се, че аргументите за това се дължат на невероятните обстоятелства за липата.

 

 

 

 

 

Липа – какво не знаем за това магическо дърво?

Нека стартираме с обстоятелството № 1, че липата е дърво от „ благородна кръв “. Някога постоянно срещана върху гербовете на благородниците и даже на градовете, изключително в Чехия.

Според поверието, точно с клончета от липа Богородица е покрила Божият наследник по време на бягството им в Египет. И в този момент липата се счита за дървото на Девата. Трябва да се знае, че множеството от чудотворните икони са изписани върху липови дъски. Вярва се, че посредством липата се притегля покровителството на Дева Мария.

Още забавни обстоятелства за липата…

 липа

 

# Дърво с неестествено красива корона.

Листата на липата са завършени като сърце, заради което дървото е било знак на съпружеската обич, а при славяните символизира женствеността и женското начало. Нежността и мекотата й се свързва с богинята на любовта и хубостта – Лада. Ето за какво, в миналото е било безусловно неразрешено да се предизвикват каквито и да било вреди на липите.

Някога, по време на разцвет, нашите предшественици от древността са вили ритуални хора в чест на липата.

При първородна рожба в фамилията наоколо до къщата постоянно се засаждала липа, с цел да порастват дружно. Дървото имало ролята на предпазен талисман. Освен това, хората вярвали, че тези, които преписват под него, ги чака огромно благоденствие.

Вярвало се, че пръчка от липа може да прогонва злите сили.

# Липата обезпечава нужната мебелировка.

Нашите предшественици са си изработвали цялата домакинска мебелировка от липово дърво: лъжици, купи, чинии, черпаци, тави, играчки за деца и други От кората са изтъкавали ликови, а от ликови нишки са си правели здрави въжета, риболовни мрежи и весла.

Липовите клончета били вързани като метли, които лечителите препоръчвали да се употребяват в бани. От липовите зърна се извличало масло, липовата настойка и през днешния ден е най-хубавият лек за остри респираторни болести, а уханният мед било най-любимо лакомство.

# И гръмотевица не я удря…

Иконите са писани върху липови дъски. Дървото било изключително почитано от християните, защото неведнъж давало заслон на слизащата от небето Божия майка. Затова се счита, че мълния в никакъв случай не удря липа, а чудотворни икони се появяват върху нея по-често, в сравнение с други дървета.

# Липата всмуква замърсяванията в околната среда.

Липата елементарно пречиства замърсяването на градския въздух – същински натурален филтър на актуалният свят. Огромната зелена корона всмуква прахта и въглеродните излъчвания, а в подмяна освобождава огромни количества кислорода, от който се нуждаем.

Знаете ли, че ароматът на цъфтяща липа основава аура на мира към себе си и има удобен резултат върху психическото положение на човек?

# Липата извършва стремежи.

Смята се, че липата може да извършва стремежи и е по-добре да й се обърнете с молбите си, преди да стартира да цъфти. На разсъмване поискайте от дървото благословия за брак, забременяване на дете, да започване на значим бизнес. През деня се предлага да поискате поддръжка за тези неща, които са в развой на развиване. Вечерта пък за нещо, което е към края си: можете да помолите липата да ви помогне да се настроите за сполучливо взимане на изпит или довеждане докрай на план.

Никога не забравяйте да благодарите на дървото!

В една скандинавска легенда се споделя по какъв начин един човек изискал да отсече липа, само че внезапно чул гласа й и се спрял. Дървото го молило да го остави да си пораства. В подмяна липата дала обещание да му извърши всяко предпочитание, което той и брачната половинка му си пожелаят. Жената на индивида поискала благосъстояние и липата изпълнила молбата й, а селянинът изискал: „ Искам всички да се опасяват от нас “ – и в този момент липата ги трансформирала в мечки.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР