Седмото поколение на Ford Mustang вече е при дилърите, а

...
Седмото поколение на Ford Mustang вече е при дилърите, а
Коментари Харесай

2025 Ford Mustang GTD претендира за титлата GT суперавтомобил

Седмото потомство на Ford Mustang към този момент е при дилърите, а на върха на гамата скоро ще се появи моделът Dark Horse. Това ще се промени съществено по-късно повече от година, когато Ford ще пусне на пазара 2025 Mustang GTD - законен за улицата пистов автомобил с цена над 300 000 $, 800 к.с., каросерия от въглеродни нишки, вътрешно окачване и задна трансмисия.

Ford работи с канадската инженерна и спортна компания Multimatic за създаването на GTD. Multimatic оказа помощ и за създаването на GT и ще работи с Ford за основаването на GTD, като ще стартира с каросерия Mustang в бяло от Ford.

В основата на GTD е спортният автомобил Ford Mustang GT3, който е предопределен за присъединяване в 24-те часа на Льо Ман в клас GT3. GT3 ще се състезава и в класа GTD Pro на IMSA, откъдето идва и името. Без рестриктивните мерки на спортните правила, GTD има повече притискаща мощ, дейна аеродинамика, повече мощ и по-големи спирачки зад по-големи колела от спортния автомобил GT3.

Според Ford инженерингът на GTD е изработен по този начин, че той да " върви като по дяволите ". За да усъвършенства салдото на тежестта до съвсем съвършеното 50/50, Ford реалокира трансмисията в задната част на автомобила с transaxle оформление. Това е 8-степенна автоматизирана скоростна кутия с два съединителя.

 width=

Ford поставя доста старания за понижаване на тежестта, в това число потреблението на магнезиеви 20-инчови джанти, карбонов задвижващ вал и съставни елементи от въглеродни нишки за покрива, разширените калници, капака на мотора, праговете на вратите, предния сплитер, капака на багажника (вече няма багажник) и задния дифузьор. Предният и задният похлупак ще се оферират по избор от въглеродни нишки, а Ford ще продава титаниев шумозаглушител. Стандартното хидравлично регулируемо задно крило усилва притискателната мощ, вентилационните отвори на капака водят топлината, а вентилационните отвори в предните и задните калници усъвършенстват аеродинамиката.

Окачването се състои от конфигурация с къси и дълги рамена начело и инсталирано от вътрешната страна (над transaxle) многозвенно задно окачване с интегрални тласкачи и клатещи се рамена, ситуирани в тръбна подрама. В четирите ъгъла са инсталирани дейни амортисьори Multimatic със спирални клапани. Чрез хидравликата автомобилът има пътна и спортна височина на возене, като в режим Track тя може да се намали. Шофьорът може да контролира и пружините.

Режимът Track предлага и изменчив надзор на сцеплението, който може да се трансформира посредством кормилото, а също по този начин контролира мощността на мотора. GTD употребява електрическата архитектура на новия Mustang, която разрешава няколко режима на шофиране, избираеми от лидера, както и OTA актуализации.

За да спре забележителната скорост на GTD, Ford инсталира комплект карбоново-керамични спирачки Brembo с 16-инчови предни дискове, притиснати от 6-бутални спирачни апарати, и 14-инчови задни ротори с 4-бутални щипки. Спирачките дават обещание невероятна спирачна мощ и понижено тегло.

 width=

Под капака се намира 5,2-литров V-8 мотор с компресор и мощ над 800 к.с. Това е усъвършенствана версия на мотора, употребен във Ford Mustang Shelby GT500, където той развива 760 к.с., и е екипиран със смазване със суха помпа, с цел да се оправи със страничните g-сили, които ще изпитва GTD.

Ford не е направил никакви изказвания за времената от 0 до 100 км/ч или оптималната скорост, само че съобщи, че се стреми да реализира време под 7:00 минути на пистата Нюрбургринг в Германия.

Отвътре GTD има тапицерия от кожа и неестествен велур, тапицерия от въглеродни нишки, кофички Recaro и цифрови екрани. Греблата за превключване на предавките, въртящият се циферблат на скоростния лост и серийната пластина са направени от исполин от пенсионирани изтребители F-22. Задната седалка е демонтирана.

Ford назовава GTD модел с лимитирана серия, само че не показва броя на колите, които ще създаде. Компанията сподели единствено, че той ще дебютира в края на 2024 година или началото на 2025 година като модел за 2025 година и че процесът на поръчка ще бъде като този, употребен за Ford GT. Това значи, че евентуалните купувачи ще би трябвало да аплайват за място и да бъдат утвърдени от Ford.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР