Седмокласникът ходи на олимпиади по математика, химия, астрономия, биологияЕдва 13-годишен,

...
Седмокласникът ходи на олимпиади по математика, химия, астрономия, биологияЕдва 13-годишен,
Коментари Харесай

Димитър Дамянов от Смолян взе 12 награди от състезания за година

Седмокласникът върви на олимпиади по математика, химия, астрономия, биология

Едва 13-годишен, Димитър Дамянов от Смолян може да се похвали с десетки призови места от национални надпревари по математика, химия, физика, асторономия и биология.

След съревнование по британски Hippo той има към този момент и интернационален документ за притежаване на езика. Всъщност седмокласникът се явява на надпревари още от първи клас и оценките му са десетки.

“Най-лесно ми беше първото вяване на конкурс. Тогава даже не бях в тройката, само че упованията към мен не бяха огромни. Записаха се доста възпитаници и взех решение и аз да се явя. Отидох с настройката, че съм на учебно заведение. След това всяко съревнование ставаше по-трудно ", изяснява Митко.

В четвърти клас го

поканили в тима

на Института по

математика и

информатика

към Българска академия на науките в майсторския клас и е отличен за високи достижения по математика. “Възприемам премиите като белег за напъните, които съм положил. Не ги броя и не ги съпоставям, тъй като всяка премия е в друга област, само че общото е, че за всички има положен труд, и то не година и две, а от началото на образовнието ми ”, споделя отличиникът.

Интересът му към естествените науки е още от дребен. Баба му е учителка по химия, а дядо му - почитан доктор и професор по медицина. Майка му е зъболекарка, а вуйчо му - прочут кардиолог. Тъй като има условия у дома, едно от заниманията му е да опитва в химията. Произвеждал си самичък химични съединения като сол на сярната киселина и правил електролизни опити. Най-високото му достижение по химия е първо място на регионалния кръг на националната олимпиада.

Резултатът му бил

най-високият в

България

Точно на датата, когато е била конкуренцията на национално равнище, Митко се разболял. В не доста положително здравословно положение, до момента в който решавал дилемите, се класирал на шесто място в страната.

“Пред всеки идва моментът, когато не може да откри решение на дадена задача. Аз не се отхвърлям обаче. Пробвам разновидности и от време на време с няколко опита съумявам. Нужни са и дни даже. Има задания, които изискват мощен темперамент. Но с времето е по-лесно ”, акцентира той.

За подготовка на надпреварите разчита на себе си и на учителите, приготвя се в учебното заведение и извънкласно. Смята, че равнището на 6-о ОУ в Смолян е високо и при старателност и отговорност триумфите могат да стигнат до всеки възпитаник.

Признава, че когато отиде на съревнование, първоначално има детайл на терзание. Но когато види дилемите, се успокоява. “Има надпревари, при които се тормозя повече. Най-много по математика, тя крие изненади, тъй като е необятна просвета, до момента в който при другите надпревари можеш да се досетиш за решението от нещо странично при повече фикция на мозъка. След надпреварата не се нервирам. Сигурен съм, че при идващото явяване няма да позволи същата грешкa. След всяко съревнование си вземам решение или проверявам дилемите още един път ”, споделя ученикът.

Следващите задания пред младия смолянчанин са участия в интернационалните надпревари и олимпиади по естествени науки, защото на гимназиално равнище те са доста повече.

Покрай татко си, който пък е IT експерт,

се запалил по

правенето на

микроконтролери

Те са нещо като микрокомпютри, или най-общо казано, компютри на една платка. Митко програмира такива компютри и прави разнообразни неща като контролери за нагреватели и всевъзможни електроуреди.

В свободното си време чете разнообразни текстове по атомна физика. Обикновено чете лекции на учени, които намира на български или британски в интернет. Напоследък са му забавни проучванията на Европейската организация за нуклеарни проучвания. Седмокласникът акцентира, че с възхита слушал лекция на известния български физик Леандър Литов в смолянския планетариум за историята на Вселената, погледната през призмата на опитите, провеждани в ЦЕРН.

На амбициозния юноша му следва да направи трагичен избор, а точно посоката не бъдещата си реализация.

“Трябва да реша дали да продължа с просвета или с осведомителните технологии. Засега избирам науката. Въпросите, които слагат естествените науки, са ми доста забавни. При осведомителните технологии или използваш нещо, което някой различен е направил, надграждаш го, подобряваш го, или самичък съставяш план, по който работиш и усъвършенстваш, а при науката откриваш самичък. Но малко са тези, които вършат открития с всеобщо значение ”, разсъждава момчето.

“Едно е да си академик,

друго е да си

инженер да вземем за пример

Инженерът всеки ден се сблъсква с разнообразни на практика проблеми, на които търси решения, само че работата на учения е по-фундаментална и тъкмо поради това ми е малко по-интересна. Предполагам, че може и да се осъществявам в IT бранша. Там има доста повече вероятности, към този момент някои нуклеарни проучвания се организират електронно благодарение на комплициран програмен продукт, а това е в действителност доста забавно. Но също по този начин работата и на инженерите ми е доста забавна. Инженерите вземат решение на практика проблеми, което в някои случаи е по-интересно даже и от теоретичната работа на учените ”, изяснява алтернативата си Димитър. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР