Седмият събор в село Бяла река, община Върбица, събра стотици

...
Седмият събор в село Бяла река, община Върбица, събра стотици
Коментари Харесай

Кметът на Върбица събра стотици на събор в Бяла река

Седмият събор в село Бяла река, община Върбица, събра стотици локални хора, изселници и особено завърнали се за празника от чужбина гастарбайтери през уикенда. Преди години при първото му изданиe, почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган пожела „…нека този ден се трансформира в Байрям“ и до през днешния ден белоречани не стопират да се събират и да честват най-малко два дни. Тази година съборът беше почетен от зам.председателя на Народното събрание доктор Нигяр Джафер, евродепутатът Илхан Кючук, народни представители и кметове от Североизтока.

Преди да даде старт на песните, танците и спортните съревнования в петък вечерта, кметът на община Върбица инж.Мердин Байрям поздрави гостите и оповести, че при започване на септември захваща самоуверено начинание – стартира възобновление на общинската болница. Здравно заведение във Върбишко няма от десетилетия, а най-близката болница е на 40 км. Общината е изтеглила заем от 3 млн.лв. за ремонт на постройка и закупуване на инсталация. „Не стопираме да работим във всички сфери, касаещи развиването на общината и изпълнихме една отдавнашна фантазия на нашите съграждани и на младото потомство, което би трябвало да пораства крепко, както духом, по този начин и тялом“, сподели кметът. По думите му, когато има чуваемост към хората, предпочитание и непримиримост, не закъсняват и триумфите. „Имам още незавършени каузи и доста хрумвания за добруването на всички ни и имам волята и нужния заряд да ги трансформира в действителност“, зарече се градоначалникът, който управлява общината втори мандат.

На събора уредниците бяха поканили известният реализатор Faruk K., на сцената се изявиха и танцови, и певчески сформира от върбишките читалища. В събота кулминационната точка бяха националните битки със стабилен награден фонд. Над 50 участници, разпределени в категории от 35 кг. до над 95 кг., спретнаха зрелищни шест часа борби на зеления тепих. Специалната премия – 120-килограмов коч завоюва 21-годишният Танер Ридванов от Върбица откакто тушира противника си Бехчет Фикретов от Исперих. За първи път живата премия отива при локален човек, радваха се върбичани. В най-тежката група за следващ път любимец стана републиканският медалист и сегашен треньор в Добрич Драгомир Стойчев.

Атракция-изненада на събора в Бяла река беше борба сред петли. Петте пернати от породата „Хинт“ обаче, се оказаха изтощени от жегата и не влязоха в доста разгорещена битка. Петлите са на по година, описа притежателят им Евгени Тасков-Пашата и даде обещание за идващото издание на събора следващата година да бъдат в по-добра форма.
 Специалната премия коч бе персонално подаяние от кмета инж. Байрям.  На втория ден от събора кулминационната точка бяха национални битки.  Кметът на Община Върбица инж.Мердин Байрям оповести пред събралите се посетители, че ще извърши една отколешна фантазия - възобновление на общинската болница  Присъстващите на събота във върбишкото село Бяла река бяха поздравени от зам.председателя на Народно събрание доктор Нигяр Джафер.  И борба с петли проведоха локалните хора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР