Седмици след като Зоран Заев обяви, че се оттегли и

...
Седмици след като Зоран Заев обяви, че се оттегли и
Коментари Харесай

Заев пое курс към оставка, докато медиите се питат дали приемникът му е учил в "Харвард"

Седмици откакто Зоран Заев разгласи, че се отдръпна и като македонски министър председател, и като водач на ръководещия Социадемократически съюз, а по-късно замрази оставката си, той стартира на следващия ден подготовка на развой, с който ще удържи на думата си.

Заев даде недвусмисления знак за това в петък, след среща с водача на дребната партия от албанския блок " Алтернатива ", която би трябвало да избави болшинството на социалдемократите (СДСМ) и водещия в албанското пространство Демократичен съюз за интеграция (ДУИ).

Премиерът се готви от на следващия ден нататък първо да стартира процедура за потвърждаване на оставката му в СДСМ, а по-късно - и за избора на нов водач, който съгласно него би трябвало да оглави идващото държавно управление.

Оттогава в медиите се появи и име, което съгласно някои издания е допустимо да е евентуалният му правоприемник (а опозицията наля масло в огъня, като напомни думи на Заев, насочващи също към него).

Какво следва

За хипотезата " отсрочена, само че сигурна оставка " македонски политици приказват още откакто Заев сподели, че поема цялата отговорност за разгрома на СДСМ на локалните избори. Партията му загуби и Скопие от Данела Арсовска, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ.

Тогава се обсъждаше вид, при който Заев да остане на власт, с цел да реши казуса с България и други рецесии, а след това да даде път на нов министър председател, по опция - със същото болшинство. По-конкретно Заев разглеждаше опцията за оставка след 14 декември и Европейския съвет, на който Скопие продължава да се надява на събаряне на българското несъгласие за договаряния с Европейски Съюз.

Впоследствие в партията му се разколебаха, само че преди вота на съмнение, призован от ВМРО-ДПМНЕ,. Решението последва, с цел да смъкна Заев, защото " Беса ", дребен албански съдружен сътрудник, се отдели от кабинета.

За Заев стана приоритет убеждаването на друга дребна албанска партия, " Алтернатива ", която бе част от блок в опозицията, да влезе във властта, с цел да има кабинетът му болшинство. В петък той се срещна с водача на " Алтернатива " Африм Гаши и по-късно изясни пред медиите, че във вторник чака две неща: първо, решение на " Алтернатива ", и второ - среща на управническите структури на СДСМ, с цел да стартира процедурата за нов водач.

В същото изказване Заев изясни, че въпреки СДСМ да не е взела още решение, персоналната му позиция е, че " водачът на партията би трябвало да е и мандатоносител, тъй като в този случай и отговорността, и легитимността са цялостни ". Премиерът счита, че опитът на Северна Македония от случаите на разминаване сочи по-скоро нуждата една и съща фигура да дава отговор и за двете.

Почти всичко е допустимо

Докато опозицията постоянно подлага на критика Заев в последните дни, че е излъгал за оставката си, близкият до социалдемократите " Слободен щемпел " през днешния ден със заглавие: " Заев се отдръпва като водач на СДСМ, ново държавно управление до края на годината? " " Без значение дали развръзката ще бъде ново парламентарно болшинство с депутати и от " Алтернатива " за сформиране на ново държавно управление или предварителни избори - реализирането, ще отнеме време, " а седмицата ще е жизненоважна за излаз от политическата рецесия.

" Алтернатива " ще разисква на следващия ден дали е част от властта или да остане в съпротива. " Слободен щемпел " и други издания в последните дни означиха, че " Алтернатива " е разграничена по въпроса. Това бе очевидно още при въпроса за гласоподаване на вота на съмнение и значи, че няма гаранция за нужното парламентарно болшинство от 61 от 120 депутати, а и че нито опозиционно държавно управление, нито избори не могат да бъдат изключени.
Срок за сформиране на кабинет и одобряването му ще има най-малко месец при оставка на Заев - 10 дни за връчване на мандат и още 20 за образуване, по-късно - 15 за гласоподаване в Народното събрание. При неуспех, с изключение на избори, е вероятен консенсус за ново експертно или служебно държавно управление, каквито имаше два пъти в последните години. Единственият вид, който не може да се реализира, е избор на съмнение - правилникът на Народното събрание разрешава това едвам три месеца,.
Дори " Алтернатива " да се съгласи да влезе във властта, болшинството, което ще осигуря депутатите ѝ, ще е от едвам няколко души.

Кой ще е " идващият Заев "

Независимо какво следва, Заев търси решение, което ще включва нов министър председател. В медиите се появи името на Димитър Ковачевски - което обаче Заев не пожела да удостовери или да отхвърли - като индивида, който може да го наследи отпред на партията.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски единствено изясни, че въпреки да не се меси в работите на СДСМ, самият Заев позволил опцията правоприемник да му е индивидът, който ще е с него на срещата с Гаши (по-точно такива мнения имаше по ТВ21). Самият Ковачевски, който, отговори на въпросите с думите: " Не считам, че сега най-важният съм аз... Уважавам решенията на органите на партията и няма да разясня благоприятни условия и вероятности. " Така той нито удостовери, нито отхвърли.

Заев не би могъл да вземе решението самичък - партията би трябвало да гласоподава на избори. Ако въпреки всичко Ковачевски се окаже изборът на премиера (и на партията), Северна Македония може да има министър-председател икономист от Куманово, който сега е зам.-министър на финансите.

Биографичната информация на страницата на държавното управление, че той е преподава викономика и мениджмънт в университета American College Skopje, почнал кариерата си в " Македонски телеком АД Скопие " в средата на деветдесетте и траял в " А1 Македония " като изпълнителен шеф. Сред създателите е на старпът, обвързван производството на сила от възобновими източници. Започва междинното си обучение в Куманово, само че го приключва в Минесота. Бакалавърската и магистърската степен са от университета " Кирил и Методий " в Скопие, докторантурата - от Икономическия университет на Черна гора.

Допълнителна следдипломна подготовка получава в Harvard Business School, само че и в други висши учебни заведения в Ротердам, Мюнхен и другаде.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР