Седмици след алармата колко зле са държавните финанси и как

...
Седмици след алармата колко зле са държавните финанси и как
Коментари Харесай

Служебният кабинет: бюджетът е зле, но ще има великденски надбавки към пенсии

Седмици след алармата какъв брой зле са държавните финанси и по какъв начин бюджетният и би трябвало да се свие, служебният кабинет въпреки всичко реши да раздаде великденски надбавки към пенсиите. И да похарчи изключително 72 млн. лева.Добрият колорит в новината е, че бонусите няма да са за всички, а за хората с съществени пенсии под линията на беднотия, която е 504 лева От думите на пермиера Гълъб Донев стана ясно, че това са към един милион души или почти половината пенсионери в страната - общо към 2 млн. души.

Седмици след алармата какъв брой зле са държавните финанси и по какъв начин бюджетният и би трябвало да се свие, служебният кабинет въпреки всичко реши да раздаде великденски надбавки към пенсиите. И да похарчи изключително 72 млн. лева

Добрият колорит в новината е, че
бонусите няма да са за всички, а за хората с съществени пенсии под линията на беднотия, която е 504 лева От думите на пермиера Гълъб Донев стана ясно, че това са към един милион души или почти половината пенсионери в страната - общо към 2 млн. души.

Лошият е, че раздаването е следващото изключително харчене на милиони от кабинета. Последните образци са за над 300 млн. лева към строители, 50 млн. лева за затъналите " Български пощи ", екстра пари за земеделци...

Първоначално в медиите се появиха заглавия, че за първи път от 2014 година насам, когато се вкарва тази " традиция ", пенсионерите ще останат без великденски добавки, защото са нужни 142 млн. лева Днес обаче Донев съобщи, че държавното управление е съумяло да откри 72 млн. лева от спестявания, макар че няма бюджет за тази година. " За някои анализатори обезпечаването на този запас е лесна работа, само че ви убеждавам, че не е ", сподели още той. Но въобще не даде информация от кой разход се пести.
Реклама
Само преди дни Организацията за икономическо сътрудничество и раз п, която се надява да стане член на организацията до няколко години. В него се показва, че пенсиите в страната са увеличени с повече от 20% през 2022 година, същото се случи и през 2021 година Правителството подвигна и минималната заплата с към 10% през 2022 година и още веднъж с 10% през януари 2023 година Както и че " тези развития основават риск от генериране на вторична инфлация в актуалната среда ".

Все повече анализатори приканват и към по-голяма фискална дисциплинираност. Краткорсрочно поради желанието на страната да се причисли към еврозоната, а в малко по-дългосрочен проект - с цел да има поле за маневри поради неприятната демография и потребност от вложения в страната. В същото време към март бюджетът към този момент е на алено от съвсем 690 млн. лева, а преди няколко седмици служебният финансов министър Росица Велкова съобщи, че в случай че не се вземат ограничения има заплаха бюджета за тази и за идващите години да е на недостиг доста над 3% от Брутният вътрешен продукт.

И въпреки всичко - служебният кабинет най-малко е съумял да реализира единодушие добавките да не са на калпак, а да са единствено за хората с най-ниски приходи. Т.е. тези, които имат най-голяма потребност от подрепа. Такива са и рекомендациите на интернационалните институции - оттук насетне държавните помощи да са добре ориентирани и да не се заплащат на всички.
Свързани публикации Бюджетно-данъчните извършения на служебния кабинет 24 март 2023, 06:29 Служебният кабинет предлага орязване на разноски и налог свръхпечалба 15 март 2023, 16:02 ИПИ: Сега не е моментът да се раздуват разноските в бюджета 12 декември 2022, 19:57 Остана ни единствено еврото 9 декември 2022, 06:27

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР