Седмици преди изборите депутатът на ДПС-Доган, който отговаря за кампанията

...
Седмици преди изборите депутатът на ДПС-Доган, който отговаря за кампанията
Коментари Харесай

Безобразен начин. Защо съпругата на арестувания Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган започна гладна стачка

Седмици преди изборите депутатът на ДПС-Доган, който дава отговор за акцията на фракцията за вота през октомври, е в ареста. Докато прокуратурата твърди, че той е получил рушвет, брачната половинка му разгласи гладна стачка пред Народното събрание в символ на митинг. Ето какво сподели тя пред Свободна Европа.

Рано сутринта в петък пред постройката на Народното събрание в София няколко души са разположили столове пред основния вход.

Край тях стои жена, която дава едно след друго изявленията на публицисти, а към нея минават инцидентни хора, които оглеждат присъстващите.

Арестът идва на фона на сред Доган и единия съпредседател на партията - Делян Пеевски , който е глобен за корупция от Съединени американски щати и Англия .

Ибрямов зае страната на Доган в спора. Днес той е народен представител от ДПС-Доган и претендент в идните парламентарни избори от обединението “Алианс за права и свободи ” ( АПС ) на Доган.

В тези си качества той имаше имунитет против задържане и наказателно гонене, който беше свален в сряда от председателката на Народното събрание Рая Назарян и от Централната изборна комисия ( ЦИК ). Към момента на Ибрямов не е повдигнато обвиняване. Той се намира в следствения арест и му е наложена мярка за неотклонение за 72 часа.

" Вчера сутринта го видях и оттова нататък не съм се виждала с него. Очаквам юристът през днешния ден да ми се обади ", споделя Ибрямова.

Тя прибавя, че не знае каква е повода за задържането на брачна половинка ѝ.

" От всичко, което излезе през вчерашния ден в медиите, аз по този начин и не разбрах рушвет ли е, някаква игра ли е, режисура ли е, пазаруване на гласове ли е... Защото, с цел да е рушвет, той би трябвало да е длъжностно лице, а моят брачен партньор не е и в действителност не разбирам какво тъкмо желаят да кажат с този арест ", споделя още тя.

По нейни думи при обиска в дома им са били конфискувани движимости, които не засягат брачна половинка ѝ, в това число бележник с бележки и директория с документи с банкови извлечения от сметки на Доган. Според Ибрямова те нямат връзка с повода за обиска, посочена от проверяващите.

" За обиска, който продължи повече от три часа, ми споделиха, че повода е, че търсят рушвет в изключително огромни размери, както и изборни описи ", споделя още Ибрямова.

В решението на Назарян за събаряне на имунитета на депутата излиза наяве, че съгласно прокуратурата Ибрямов е изискал и получил пари за да упражни въздействие върху чиновници на Министерството на защитата. Твърди се, че индивидът, от който депутатът е получил парите, е Мирослав Тодоров - един от очевидците по досъдебното произвеждане, само че и самият той разследван за финансови злоупотреби.
Аз знам какво да си мисля, само че не знам дали обществеността вижда и чуваБиршен Ибрямова
" Много бързо се случи всичко, имайки поради, че през последните 35 години това е единственият задържан депутат ", споделя още Ибрямова. " Аз знам какво да си мисля, само че не знам дали обществеността вижда и чува ".

Ибрямова счита, че карцерът е обвързван с спора сред Доган и Пеевски, както и с идните избори. Според нея той ще се отрази на резултатите, изключително поради обстоятелството, че брачният партньор ѝ е зам.-председател на Движение за права и свободи и сега дава отговор за организирането на акцията на АПС.
 Джамал Осман
Разривът в Движение за права и свободи докара до правосъдна борба сред крилата на Пеевски и на Доган за правото да се явят на изборите с абревиатурата Движение за права и свободи. Според изборните правила не може в бюлетината да има две обединения, чийто имена да съдържат една и съща абревиатура.

Върховният административен съд ( Върховен административен съд ) да задържи буквите Движение за права и свободи, като той ще се яви на изборите с. Фракцията на Доган сътвори обединението „ Алианс за права и свободи “.

Джамал Осман , член на младежката организация на Движение за права и свободи, който се причисли към Ибрямова, счита, че карцерът на депутата е станал в прорез с българското законодателство, тъй като той има двоен имунитет.

" Не желая да пребивавам в една страна, където законите не се съблюдават и няма господство на правото ", прибавя Осман. " Смятам, че тази страна е превзета и не се ръководи с самостоятелни органи и институции, а те се употребяват като бухалки от един човек и въпросът е кой е той ".

В четвъртък вечерта във фейсбук групата " Аз поддържам Ахмед Доган " се появи апел към съидейници на почетния ръководител да се причислят към Ибрямова. До момента не е известно да има проведена проява на симпатизанти, а инцидентни минувачи, които Свободна Европа попита, споделиха, че не знаят за какво са се събрали хора пред Народното събрание.

" Изобщо нямам визия, дори от пет години не знам какво се случва ", споделя Любомир.
 Любомир
Това е втори случай на арестуван претендент за народен представител на АПС през последните седмици. Дни преди началото на предизборната акция Мюмюн Искендер - кмет на Минерални бани, също беше задържан, в тази ситуация за присъединяване в проведена незаконна група. Той също беше тестван от антикорупционната комисия.

Делян Пеевски е член на Движение за права и свободи от 2009 година, когато Доган към момента е ръководител на партията. Допреди два месеца нямаше обществени признаци за спор сред двамата. Миналата година Доган дефинира Пеевски като „ феномен в политиката “ и го предложи първо за ръководител, а след това за съпредседател на Движение за права и свободи дружно с Джевдет Чакъров .

Движението изненадващо се разцепи на оферти от ГЕРБ кабинет отпред с Росен Желязков при започване на юли. Тогава Пеевски и още 30 депутати от Движение за права и свободи го поддържаха, а Чакъров и други 15 депутати гласоподаваха срещу по рекомендация на Доган. Впоследствие още няколко народни представители бяха изключени или напуснаха сами парламентарната група, която остана в ръцете на Пеевски.

Дни преди гласуването, когато към този момент имаше неофициална информация за разрива сред Пеевски и Доган, започнаха " чистки " в Движение за права и свободи, по време на които Биршен Ибрямова от работата ѝ в централата на партията в София. Самата тя е персонална секретарка на почетния ръководител от повече от 15 години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР