Седмици преди 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, на който

...
Седмици преди 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, на който
Коментари Харесай

Имотната криза в Китай не си е отишла, дори се влошава

Седмици преди 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, на който се чака президентът на страната Си Цзинпин да си обезпечи трети мандат като водач на партията, един към този момент огромен проблем става още по-застрашителен. Повече от две трети от благосъстоянието на градските семейства е обвързано с недвижима благосъстоятелност, а секторът стои в основата на една пета от брутния вътрешен артикул. Пазарът на жилища пропада във все по-дълбока пропаст, като повлича надолу стопанската система и даже предизвиква дребни прояви на обществени безредици.

Новините отразяват какъв брой тежка е станала рецесията. Енергичните темпове на жилищно строителство бяха емблематични за възхода на Китай. Сега доверието в модела е сринато. Купувачите се отхвърлят, кредитополучателите подхващат, а строителните компании са притиснати от ликвидни проблеми. През юли цената на продажбите на нови жилища е спаднала с 29% спрямо година по-рано. Най-големият строителен бизнесмен в Китай Country Garden заяви, че облагите му са се сринали, и споделя, че пазарът " бързо е потопен в дълбока меланхолия ".

Преди две години, в опит да укроти имотното страшилище, държавното управление наложи на бизнесмените ограничавания върху заемите, известни като " трите червени линии ". Реформите се употребиха с утвърждението на Си, който наблягаше, че " жилищата са за живеене, а не за далавера ". Първоначалната концепция беше, че по-строгите правила ще накарат строителните компании да станат по-предпазливи и ще възпрат спекулативните купувачи, което ще разреши на жилищното строителство да се забави до рационално движение.
Реклама Растящата рецесия
Нещата започнаха да се объркват предходната година с изпадането на огромната компания Evergrande в несъстоятелност. Година по-късно тактиката на Си стана на пух и прахуляк, откакто интензивността изгуби скорост. Сега рецесията е както политически, по този начин и стопански проблем. В елементи от страната напрежението избива в непокорство. Длъжниците по ипотеки се сплотиха и заплашиха да спрат да изплащат заемите си, в случай че не бъде обновена работата по жилищата, чието довеждане докрай от дълго време се отсрочва.

Част от казуса е манията на Си за нулев коронавирус. В опитите си да потисне огнищата посредством локдауни страната погази доверието. Чънду с население 21 млн. души е последният огромен град, който ще премине през това тестване.

Друг аспект е, че първичният проект на държавното управление не позволи несъгласието сред растежа и финансовата нерешителност, нито сред потребностите на жителите и тласъците на доближените държавни чиновници и строителни бизнесмени. Трите червени линии оставиха строителните компании без парите, от които се нуждаят, с цел да довършат авансово продадени жилища. Закъсненията в завършването на остарели планове на собствен ред направиха по-трудно продаването на нови на възмутените купувачи. Слабите продажби утежниха финансовия напън. А неналичието на ясна процедура по банкрут остави компании като Evergrande в неопределеност.
Неизбежно избавяне
Централното държавно управление опита с бързи решения. То понижи лихвените проценти и разреши на локалните управляващи да облекчат рестриктивните мерки за това кой и по какъв начин може да купува парцели. Също по този начин беше насърчено спасяването на незавършени строителни планове на локално равнище. Но локалните управляващи нямат задоволително запаси да облекчат бедствието, в това число тъй като спадът в имотния бранш вреди на постъпленията им от продажба на земя.
Реклама
Пазарът на парцели в Китай би трябвало да бъде прекроен. Местните управляващи се нуждаят от други източници на доходи, с цел да понижат зависимостта си от продажбата на земя. Необходим е по-добър надзор върху приемането на пари в задатък за непостроени парцели, с цел да се предотвратят измами и провали. Понеже популацията доближава пик, а миграцията към градовете се забавя, строителната промишленост ще би трябвало да се свие. Вниманието би трябвало да се насочи към добиване на максимума от наличния жилищен фонд на Китай.

В кратковременен проект обаче чиновниците нямат различен избор, с изключение на да подхващат по-мащабно избавяне. Правителството желае ръководени от страната кредитори като Китайската банка за развиване да отпускат заеми на локални държавни субекти, които от своя страна могат да оказват помощ на компаниите, които дават поръчителство. Трите червени линии наподобяват размити, в случай че не и изтрити. Амбициозното преструктуриране ще бъде отсрочено. Имотната рецесия сама по себе си е злополучие. Тя е още един образец наред с нулевия коронавирус и прочистването на софтуерните компании за това по какъв начин Си се оправя зле с значимите решения пред втората най-голяма стопанска система в света.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Китай е отпуснал " спешни " заеми за над 30 милиарда $ 18 септември 2022, 09:24 Китайската стопанска система е изправена пред проблеми 26 август 2022, 06:32 Отношенията сред Китай и Европа стават все по-напрегнати 25 август 2022, 11:45 Бойкотите на ипотеките в Китай са признак на по-дълбока рецесия 22 август 2022, 08:23 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР