Седмици наред САЩ са арена на антирасистки протести, породени от

...
Седмици наред САЩ са арена на антирасистки протести, породени от
Коментари Харесай

Скулпторът Красимир Кръстев-Ломски: Поругаването на паметници е варварство и невежество

Седмици наред Съединени американски щати са сцена на антирасистки митинги, подбудени от убийството на негър, в които " жертва " станаха редица монументи на известни исторически персони. Какво се крие зад сходни прояви попитахме скулптора Красимир Кръстев-Ломски, създател на единствения в света монумент на рок легендата Рони Джеймс Дио, както и на българския бард Георги Минчев. Ломски е основал и барелефа на светеца Иван Рилски, подложен на входа на едноименния манастир, както и барелефа на цар Иван Асен в учебното заведение, носещо неговото име, в София.
В последните седмици светът стана очевидец на серия от поругаване на монументи на исторически персони в Съединени американски щати, подбудени от гибелта на чернокожия Джордж Флойд. Всичко това се случва под мотото за пълноправие сред расите и протест против расизма. Защо се стига до тези крайни прояви, оправдавани с чисти подбуди?
За страдание това, което проумявам в тази грозни прояви, е въвличане на световната политика в живота на хората. В момента един сериозен проблем, а точно задаващата се нова икономическа рецесия, е екипиран с нов тип отдушник – заиграваме се още веднъж с расизма, заиграваме се с протеста на онеправданите, предизвикани от убийството на един негър... Да, всички тези проблеми са ужасяващи и съществуват, само че още по-ужасяващото е, че с тях се манипулира публично мнение и те биват употребявани. Хората, които вземат участие в тези прояви, също са използани, въпреки и да не го осъзнават. От друга страна, това, което аз виждам и което бих определил за тревожна наклонност от години, е безпростветността. В новото софтуерно време, в което всяка информация е на един клик разстояние от нас, хората са неуки, още по-невежи и сякаш не желаят да излязат от това незнание. Ще ви дам и фрапантния образец със събарянето на паметника на Матиас Болдуин, който е изтъкнат аболиционист и в действителност се е борил с робството. Това значи единствено едно – тълпата не знае какво прави.

View this post on Instagram
A protester whipping the vandalized statue of Matthias Baldwin in Philadelphia on May 30th, 2020 during the protests over the death of George Floyd at the hands of Minneapolis police officer Derek Chauvin.... Baldwin, founder of the profitable Baldwin Locomotive Works, was actually not a slave owner or a white supremacist of any kind. In fact, Baldwin was a staunch abolitionist decades before the American Civil War even occurred. He was a devout member of the Presbyterian Church and his views on race were said to be remarkably enlightened for the time in which he lived. Baldwin was very outspoken in his belief that slavery should be abolished in the United States, a belief that was often used against him by competitors to sell locomotives to railroads based in the American South. In 1835, Baldwin founded a school for black youth in Philadelphia and he even paid the teacher`s salaries out of his own pocket for many years afterwards.... This bronze statue was erected in Matthias Baldwin`s honor in 1906 and it was moved to the front of Philadelphia City Hall thirty years later. On May 30th, 2020, protesters falsely believing that the statue of Matthias Baldwin represented a " racist " vandalised the statue with red paint and with graffiti bearing the words: " colonizer " and " murderer. " The graffiti has since been removed and renewed historical interest has sprung up for Matthias Baldwin due to this incident. __________________________ #history #historical #warhistory #2020 #2020s #philadelphia #pennsylvania #minneapolis #georgefloyd #matthiasbaldwin #abolitionist #racism #blacklivesmatter #unitedstates #philadelphiahistory #pennsylvaniahistory #ushistory #americanhistory #historiansunion #united_historians #warphotography #warphotos #combat #soldiers #combatphotos #historybuff #historynerd #stopcensoringopposingviews #youcannotcensorhistory #historiansunite

A post shared by " scientia potentia est. " (@the_amateur_historian) on Jul 5, 2020 at 1:56pm PDT

Този отдушник, както определяте дейностите на протестиращите, не е ли в действителност разрушение на история и наследени полезности, за които те претендират, че пазят?
На първо място това е директно посягане върху културата, а по-късно приказва, че не познаваме историята добре и очевидно сме на път да повторим остарели неточности. За мен незнанието не е мотив и това, което се случва, е доста показателно за това накъде вървим. Може би тъкмо в този миг би трябвало да спрем и да се замислим, вървейки нататък, накъде ще стигнем и какви размери ще придобие тази вълна, която се стартира. За мен нещата отиват към един различен строй – нека да съм неприятен оракул, само че резултатът може да е тъкмо противоположният – ограничение на права на хората. Провокацията на протест, на принуждение, съгласно мен цели да предизвика друго принуждение в отговор.
Защо гневът от митингите в Съединени американски щати, оповестени като искане за пълноправие, без значение от цвета на кожата, не се насочи към политиците, от които зависи неговото осъществяване, а към пасивното завещание от историята, каквито са паметниците?
Категорично виновност за това, което се случва и на което ставаме очевидци, са политиците. Те са тези, които насочват масите, без значение дали става въпрос за неточности, които те са позволили или диригентство на съответна обстановка. Всъщност, този яд трябваше да е ориентиран към тях, само че той бе канализиран в неверна посока. Естествено, резултатът са безредеци, брожения, разслоение сред хората на правилото " Разделяй и владей ". Съединени американски щати е многоцветна страна и в случай че се раздели по един или различен метод като общество, това ще е единствено от изгода на избрани кръгове. Хората би трябвало да се спрат, да отворят очите си и да видя накъде вървят.
А накъде вървят?
Към пропастта, подбудена от незнание. Но и от сляпата ненавист.

Обезглавената скулптура на Христофор Колумб в Уотърбъри, Кънектикът
В тази вълна от искане за пълноправие бе осквернен даже и монумент на Сервантес, написал думите „ Свободата, Санчо, е едно от най скъпите богатства, с които Бог подарява хората “ в популярния си „ Дон Кихот “. Недоволството обаче не подмина и другите форми на изкуство като филмовата промишленост и литературата. Защо културата, която е най-висшата степен на изложение на духовността, е най-потърпевша в тези митинги?
Отговорът е доста елементарен. Културата е един от стълбовете на една цивилизация – чупейки и разклащайки този дирек, всичко може да рухне един ден. Разклащайки устоите на тази цивилизация, не се знае какво ще пристигна на нейно място и съгласно мен то няма да е положително. Много преди да се случат събитията, на които ставаме очевидци, това морално разлагане в обществото бе заложено по един или различен метод. Какво следим от 50 и повече години насам –парата се трансформира в Господ на индивида. Този недодялан материализъм, който излезе на напред във времето, тази лакомия ни накараха да загърбим духовната си половина, която би трябвало да поддържа салдото във всеки един човек – той би трябвало да бъде баланс сред физическото и духовното. Балансът обаче е съществено нарушен. Излязоха " добродетели " като двуличие, прикрита лакомия, облечена в великодушие – непрестанно чуваме по какъв начин доста богати хора вършат големи дарения, а в това време хиляди хора безусловно умират от апетит, по целия свят се изсичат вековни гори, погледнете даже нашето Черноморие, облято в бетон. Кой стои зад всичко това – шепа извънредно богати хора, чиято лакомия е неукротима. На този декор животът на милиони хора се утежнява с всяка година, те са принудени да се поробват с заеми единствено и единствено с цел да оцелеят, без да имат вероятност пред себе си. Не са ли те днешните плебеи? Всичко това предизвика скрита гняв, яд, които виждаме в този момент на тези " антирасистки " придвижвания. Сега ще се разделяме на бели черни, след това на богати и небогати, на глупави и умни, само че по този начин в никакъв случай няма да реализираме някакъв мир. Всичко това, което се случва в този момент, е резултатът от дълги години прикривано двуличие в дейностите на огромните политици, чиято цел е хората да не се развиват духовно, да останат на едно по-ниско равнище. Това е доста комфортно в този момент, тъй като сходни хора се ръководят доста по-лесно. Никой не може да ме убеди, че тази ширеща се в целия свят ненаказана престъпност сега, в която са включени точно такива хора, не може да бъде спряна - естествено, че може. Но тя служи на избрани хора и те нямат никакъв интерес да я спрат.
Какво в действителност съхраняват паметниците и за какво е значимо те да не бъдат поругавани?
Паметниците са част от изкуството на човечеството. Изкуството е знак на духовността, върху този знак е посегнато. Допуснато е да бъде поругана духовността – това е неприятният знак за човечеството.
За страдание и България не се разминава с сходни прояви, въпреки и с други подбуди. Исторически паметници нерядко стават жертва на вандалски актове и у нас...
Същото е, просто мащабът е различен, оправданията са други и липсва такава повсеместност, каквато виждаме в Съединени американски щати в този момент. Преди години стотици археологически монументи в Сирия също бяха унищожени поради гражданския спор там. Бяха унищожени хилядолетни монументи на културата, които принадлежат на цялото човечество. Лоши знаци са това.
Къде е решението, с цел да сложим завършек на това заличаване на вековните белези на историята и културата?
Надявам се ръководещите си, които в края на краищата държат властта в себе си, да подхващат съответните ограничения, с цел да стартира обществото ни да бъде лекувано. Това не може да стане с принуждение, тъй като насилието ражда друго принуждение. Трябва да има агитация за положителното, само че за жалост към този момент виждам такава единствено за неприятното. Мисля си и че и ние самите като общество, като родители сме длъжни да възпитаваме децата си в положително, колкото и условно да звучи това. Второ, считам, че децата би трябвало да бъдат възпитавани в обич към образованието, тъй като единствено образованият човек може да направи разликата сред положително и неприятно, да основава. Неукият човек знае единствено да разрушава, а без прояснение той остава във власт само на тъмнината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР