Седмицата започна с мащабна операция в Главна Дирекция Борба с

...
Седмицата започна с мащабна операция в Главна Дирекция Борба с
Коментари Харесай

Най-важното от изминалата седмица: Арест на антимафиот, политически ултиматуми и протест на земеделците

Седмицата стартира с огромна интервенция в Главна Дирекция „ Борба с проведената престъпност “ /ГДБОП/ и Държавна организация „ Национална сигурност “ /ДАНС/. Тя е стартирала по сигнал от непозната партньорска разследваща работа за шпионска активност в изгода на Русия и продължи през целия ден, като в началото бе арестуван, следен в границите на няколко месеца. Той е разполагал с данни за следствия на съветски компании и ги е предавал на някогашен посланик със санкционен режим . Това докара до рокада по върховете на Министерство на вътрешните работи. Във вторник бе отхвърлен от служба. Срещу него е формирано дисциплинарно произвеждане. В четвъртък бе решено Караколев да остане под домакински арест .

Георги Караколев. Снимка: Георги Караколев, Фейсбук

Друго събитие, което беляза първите дни на февруари, е. От Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ оповестиха:

„ След състоялата се среща на 4 февруари в Министерския съвет сред сектора и властта районните сдружения от НАЗ единомислещо взеха решение, че предлагането на страната е незадоволително и недопустимо. “

Припомняме, че едно от предложенията на ръководещите бе да бъдат подпомагани единствено стопанства, които могат да потвърдят, че имат загуба за 2023 година. Това обаче не се хареса на част от бранша. И по този начин в понеделник част от земеделските организации излязоха на митинг пред отрасловото министерство. Те настояха за цялостна смяна при финансирането на сектора и за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев . Земеделският митинг стана причина министър председателят акад. Николай Денков да не замине в Съединени американски щати. Все отново страната ни ще бъде показана от трима министри – на финансите, на стопанската система и на енергетиката.

Протести. Снимка: Българска земеделска камара – БАК, Фейсбук

На 6 февруари публично започва националният митинг , като земеделците блокираха основни пътни артерии. За 8 часа беше затворена границата ни с Румъния при „ Дунав мост 2 “ край Видин и в двете направления на моста. Тежки машини блокираха пътя към ферибота Оряхово – Бекет – Мизия, както и Автомагистрала „ Тракия “ край Стара Загора. Демонстрациите им продължиха до петък в това число. В последна сметка в петък.

Да се сътвори комисия в Народното събрание , която да ревизира – писмо с това предложение са изпратили от Антикорупционния фонд /АКФ/ до ръководителите на п арламентарните групи в 49-то Народно заседание в понеделник. Впоследствие от Движение за права и свободи също предложиха да има комисия, която да разнищи закононарушението , което се одобри от ръководещите сътрудници. Окончателно решение за основаването на сходна комисия бе взето в сряда.

Народно заседание. Снимка: Архив

Във втория ден на седмицата стана ясно, че Одринският съд е решил да лежи доживот в пандиза . Магистратите са му определили и 12 години за опита за ликвидиране на българския военнослужещ Рашко Рашков, който е бил в наряд с жертвата и 6 месеца за нанесените вреди по служебна кола на Министерството на вътрешните работи. Присъдата е единствено за единия от двамата подсъдими. Брат му Мустафа Ергуван получи условна присъда и ще бъде под надзор на съда.

Възникна и високо напрежение сред партиите в ръководството . Причината – постът на външен министър след ротацията . В сряда водачът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира министър председателят акад. Николай Денков като един добър вицепремиер и министър на образованието. Същевременно съпредседателят на обединението „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ Кирил Петков съобщи: „ Трябва да има цялостна ротация сред Николай Денков и Мария Габриел “ . В четвъртък Борисов даде крачка обратно, като съобщи, че е подготвен на компропис за името, само че не и за поста в Министерството на външните работи /МВнР/. На идващия ден обаче той сложи изискване на сътрудниците си във властта – Мария Габриел – министър председател, както и да запазят поста на външен министър, а в противоположен случай – избори 2 в 1 на пролет – парламентарни и европейски избори.

Снимка: Столичен общински съвет, Фейсбук

В четвъртък от осмия път бе определен. Предвижда се Цветомир Петров от „ Продължаваме Промяната – Демократична България – Спаси София “ да бъде на поста най-малко до юли. В резултат на това в петък групата на Политическа партия „ Възраждане “ в Народното събрание се разцепи. От „ Позитано “ 20 пък оповестиха, че управлението на Българска социалистическа партия смъква доверие от общинските съветници в София – „ те не съставляват към този момент Българска социалистическа партия, а единствено себе си “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР