Седмицата след Великден се нарича Томина неделя, Празна неделя, Светла

...
Седмицата след Великден се нарича Томина неделя, Празна неделя, Светла
Коментари Харесай

Голям празник! На Томина неделя празнуват любими имена!

Седмицата след Великден се назовава Томина неделя, Празна неделя, Светла неделя. Деня петък от тази седмица в Тракия назовават „ Лятна Света Петка ”, „ Летен Петковден ”. Посещават се параклиси, лековити извори - аязми и черкви, чийто патрон е светицата.  

 Имен ден честват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

Устройват се надпревари, битки, панаири, играят се кръшни хора, пеят се песни. В чест на Лятната Света Петка се колят курбани, с цел да защищити светицата землището от наводнения, градушки или суша. В странджанските села доста почитат лятна Св. Петка Балъклия (Рибна Св. Петка). Болни хора отиват да преспят покрай аязмо или параклис, отдадени на нея. Вярва се, че светицата ще се яви в среднощ до лековития извор във тип на златна патица и тези, които я видят ще се излекуват. 

Великденският празничен цикъл приключва с Томина неделя, на която се уважава паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови възпитаници, прочут с прозвището Неверни. Това название идва от евангелските трудове, които описват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал и с цел да се убеди в чудото, изискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикрепен на кръста.

На Томина неделя дамите наново боядисват яйца и ги раздават за душите на починалите си близки, като имат вяра, че по този начин ще ги предпазят от превъплъщаване. Имен ден честват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

В Североизточна България и Бесарабия първият понеделник след Томина неделя се назовава „ Софинден ”, „ Сувия ”, „ Сувинден ”. Тачи се за попречване на суша. Според националните показа този ден е „ хаталия ”, т. е. неприятен ден. Затова традицията повелява да се съблюдават някои забрани. Жените не перат и не би трябвало да сушат облеклата. Стопаните не копаят и не сеят, „ с цел да не изсъхва храната ”.

Не се вари мляко, за " да не се подвига " млякото на говедата и да не стават рани. На Софинден се извършва забавен остарял бит за предотвратяване на хора и добитъка от заболяването „ топалък ” - да не окуцяват. Рано сутринта на празника, още преди да е изгряло слънцето, дамите връзват на един прът на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и назовават: ”Тука да остане топаллъка! ” и „ Кол да куца, кон да не куца, прът да куца, вол да не куца, прът да куца, чиляк да не куца! ” Някъде обичаят включва разговор сред две дами: едната пита " Ко вързиш? Другата дава отговор: „ Топаллък вържа ”! Наричат този ден и „ Великден на умрелите ”, тъй като дамите носят и раздават на гробището червени яйца за „ Бог да елементарни ”.

 

Блиц
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР