Седмицата на Владимир Путин не започва никак добре. Швеция преодоля

...
Седмицата на Владимир Путин не започва никак добре. Швеция преодоля
Коментари Харесай

Седмицата на Владимир Путин не започва никак добре

Седмицата на Владимир Путин не стартира по никакъв начин добре. Швеция преодоля последното затруднение в кандидатурата си за присъединение към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО). Това е ход, който съветският президент не поддържа.

Парламентът на Унгария в понеделник гласоподава да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединение към военния съюз.

Това се случи макар че унгарският министър председател Виктор Орбан е считан за един от дребното съдружници на Путин в НАТО

За да се причисли към НАТО, една страна се нуждае от единомислеща поддръжка от всички членове на алианса. А Унгария беше последният претендент, който утвърди Швеция, откакто Турция ратифицира настояването на страната през януари.

Путин намерено се опълчи на разширението на НАТО и цитира опцията за разгръщане на алианса като едно от оправданията за нашествието си в Украйна. Войната в Украйна обаче накара Финландия и Швеция да подадат по едно и също време писма за кандидатстване за присъединение към НАТО през май 2022 година Финландия стана член на НАТО през април 2023 година

Гласуването в унгарския парламент с огромно болшинство поддържа ратификацията от Швеция със 188 гласа „ за “ и шест „ срещу “.

Орбан даже обществено поддържа кандидатурата на Швеция

Според Асошиейтед прес министър председателят е споделил на депутатите преди гласуването, че „ военното съдействие на Швеция и Унгария и присъединението на Швеция към НАТО укрепват сигурността на Унгария “.

Гласуването в понеделник пристигна след среща в петък сред Орбан и шведския министър председател Улф Кристерсон. Твърси се, че на нея те са уредили някои продължаващи дипломатически напрежения.

„ Днес е исторически ден. Парламентите на всички държави-членки на НАТО към този момент гласоподаваха в поддръжка на присъединението на Швеция към НАТО “, написа Кристерсон в Twitter. „ Швеция е подготвена да поеме своята отговорност за евроатлантическата сигурност.

Междувременно Путин продължава да се сблъсква с наказание за продължаващата си инвазия в Украйна, която означи втората си годишнина в събота

Въпреки че съветските въоръжени сили неотдавна поеха надзор над украинския град Авдиевка, военните на Путин не реализираха триумфа на бойното поле, който доста анализатори предвидиха.

Русия също даде огромен брой жертви в Украйна. Според последната оценка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Русия е изгубила над 410 000 бойци от началото на войната.

Newsweek не съумя да ревизира без значение данните за Украйна, които са по-високи от доста други оценки. Кремъл рядко оповестява личните си жертви. А когато го прави, се счита, че цифрите са занижени.

Путин и представители на Кремъл към момента не са коментирали обществено гласуването на Унгария във връзка с Швеция и НАТО. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели през юли 2022 година, че сигурността на Русия ще бъде застрашена, в случай че Швеция стане член на алианса.

„ Негативните последствия са недвусмислени “, сподели тогава Песков, представен от организация Франс прес.

Източник: Newsweek/Превод:SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР