Седмица, в която с едни се простихме завинаги, а други

...
Седмица, в която с едни се простихме завинаги, а други
Коментари Харесай

Гордост и предразсъдъци. Арест и въпросителни

Седмица, в която с едни се простихме вечно, а други се завърнаха, седмица на доста въпросителни, в очакване на обрати и развръзки, седмица, която подсети за тлеещото напрежение в ръководещата " сглобка " и затвърди разрива сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2.

Седем дни на горделивост, обвинявания, прекачване на отговорности откакто 20-годишната Нургюл Сaлимова записа името си на международната шахматна сцена.

Бившият хазартен необут Васил Божков се върна в България след три години и половина укриване от правораздаването откакто прокуратурата стартира серия следствия против него, а страната забрани лотарийния му бизнес. Той се изправи пред съда, като му бе наложена мярката " задържане под стража " по така наречен " хазартно дело " с претекста, че има заплаха да се укрие.

Обвиняемият предприемач Васил Божков се завърна в България два дни откакто стотици близки, другари и сътрудници си взеха последно довиждане с Алексей Петров и ден откакто за повторно Софийската градска прокуратура приключи следствието за публикуваните преди 3 години фотоси с пачки и кюлчета, за които се твърдеше, че са направени в дома на някогашния министър председател Бойко Борисов. Изводът на прокуратурата - фотосите са подправени. Борисов направи първи коментар за връщането на Божков от врачанското село Лиляче, където беше на среща със симпатизанти и с членове на младежката организация на ГЕРБ.

Поредно напрежение сред изпълнителната власт и президентството. Държавният глава Румен Радев отхвърли да подпише  декрет за освобождението на Петър Тодоров от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи, с което блокира процедурата по неговата промяна. Според президента претекстовете за желаното освобождение са напълно политически и са част от пълномащабната чистка в Министерство на вътрешните работи.

На фона на откритата война сред " Дондуков " 1 и 2 за рокадите в Министерство на вътрешните работи - митингите и блокадите на жителите на Цалапица и околните на убития Димитър Малинов не престават с гледище за бистрота на следствието и правдивост за причинителите на тежкото закононарушение.

Само дни остават до края на лятната почивка на депутатите. Очаква се новият политически сезон да започва от 1 септември, само че още от в този момент водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че рецензиите към сътрудниците в " некоалицията " - ПП-ДБ са завършени в дълъг лист - чистката на всички равнища, съгласно Борисов, продължава. Упрекна ги и за покачващите се  цени на горивата и не им спести рецензии за битката с незаконната миграция.

Започна процедурата по прекачване на пристанищния терминал " Росенец " към страната, като " Лукойл Нефтохим " ще бъде заличена от Регистъра на пристанищните оператори. Според министър Гвоздейков не се чакат разтърсвания на цените на горивата след влизането в действие на закона за дерогацията.

Два месеца преди локалния избор още една кандидатура за кмет на столицата е напът да се официализира. Представители на БСП-София и на коалиция " Левицата " оповестиха поддръжката си за икономическия консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова. Пред Паметника на Съветската войска обединенията оповестиха, че ще се явят заедно  на локалните избори в София. Ваня Григорова направи медийно събитие, с цел да заяви, че приема номинацията. Обяви мотото " София за всички " и показа " Манифест за един либерален град ".

На терена на столицата разграничителната линия се обрисува Паметника на Съветската войска, където левите го бранят, а десните желаят демонтажа му. Вече железни заграждения ограждат паметника по заповед на регионалния шеф.

Седмицата подложи на тестване огнеборците, десетки пожари горяха в разнообразни райони на страната - Бургас, Хасково, Пазарджик, Стара Загора - без заплаха за хората и домовете им.  36 огнеборци от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София отпътуваха за Гърция, с цел да оказват помощ за преодоляване на огнената буря край Александруполис.

Младата шахматистка Нургюл Салимова завоюва сребърния орден от Световната купа по шахмат за дами и провокира необятна социална полемика за развиването на спорта у нас. 20-годишната българка завоюва любовта на цяла България, а родното й село Крепча в област Търговище я посрещна нощес тържествено, с горделивост и благодарности за огромния й триумф.
 

Виолета Ашикова,

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР