Седмица след откриването на Културния център „Иван Михайлов”-Битоля членовете му

...
Седмица след откриването на Културния център „Иван Михайлов”-Битоля членовете му
Коментари Харесай

Културен център ”Иван Михайлов” Битоля: Маските окончателно паднаха

Седмица след откриването на Културния център „ Иван Михайлов”-Битоля членовете му излязоха с послание във Facebook, съобщи Българска телеграфна агенция. „ Това беше Страстната седмица, чиято същина е всеки от нас да премине през своята голгота, с цел да получи светлина и очакване. В контраст на всичко това, ние станахме очевидци, почувствахме и преживяхме седмица на най-низки човешки пристрастености, на грозни обиди и на нечовешка завист и ненавист. Омраза към нас, управлението, и нашите посетители от България и към членовете и симпатизантите на сдружението, носещо името на Иван Михайлов”, пишат от Културния център в Битоля.

Членовете на сдружението показват удивление от „ прибързаната и недомислена позиция” на президента Стево Пендаровски, който назова Иван Михайлов „ потвърден помощник на хитлеристкия нацистки режим”, а наименуването на културен център с неговото име дефинира като невероятно да бъде мост за доближаване сред двете страни.

„ Маските дефинитивно паднаха! Уверени сме, че към този момент на всички, които имат предпочитание и воля да схванат и признаят, е ясно - в Република Северна Македония злобата и омразата към българите и всичко, обвързвано с България, са надълбоко вкоренени в съзнанието на част от политическия хайлайф на страната и към този момент доста години са тяхна целенасочена политика”, пишат от сдружението.

Членовете му прецизират, че Културният център е регистриран публично със своето име през март 2019 година и до деня на формалното разкриване на клуба никой в Република Северна Македония не е видял нищо неприятно или неправилно в съществуването и активността му, „ само че сега, в който ни беше обърнато малко повече внимание от институциите в България, незабавно станахме „ изострен бодил “ в очите на институциите в страната”, пишат те.

От Културния център " Иван Михайлов " в Битоля дефинират случилото се след откриването като " отприщена буйна нервност с флагмани избрани политици и избрани медии, техните ботове, подправените профили във Facebook, които имат за цел разпространението на говора на ненавист и торпилиране на вероятността за развиване на добросъседските връзки сред България и Република Северна Македония”.

От Културния център прецизират, че името на Иван Михайлов е определено за патрон на тяхното съдружие, тъй като той е последният исторически водач на Вътрешна македонска революционна организация, „ знак и притежател на битката против непознатата на Македония теория, която покълна в мозъците и душите на хората по времето на сърбо-комунистическия режим в нашата родина и направи по този начин, че през днешния ден кръвни братя да не се понасят. Той е всичко друго, само че не и фашист”.

„ Иван Михайлов е знамето на българщината в Македония и на битката за нея. Това е същинската причина за реакциите от последната седмица на днешния политически хайлайф в Република Северна Македония и за злостния диалект на омраза”, написа още в обръщението.

От Културен център „ Иван Михайлов”-Битоля задават и въпроси: по какъв начин протестиращите в с. Кравари, които посрещнаха хеликоптера, с който дойде българският министър председател Кирил Петков са знаели толкоз тъкмо времето и мястото на кацане на хеликоптера, откакто и самите те като уредници не са знаели това?

Те питат също „ каква е символиката и смисъла на портрета на Иван Михайлов в кабинета на Християн Мицкоски, завещан и намирал се там още по времето на предходния ръководител на ВМРО-ДПМНЕ и министър председател на страната Никола Груевски, само че непокътнат от Мицкоски?”.

„ През целия си живот Иван Михайлов е бил преследван и прогонван от мощните фактори на времето, само че е съумял да устои, ще устоим и ние! Злобата, омразата и практиката на отказване на съществени човешки права нямат място в днешното единно европейско семейство!”, пишат в обръщението си от Културния център " Иван Михайлов”-Битоля.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР