Седмица след като се разбра, че за едно и също

...
Седмица след като се разбра, че за едно и също
Коментари Харесай

Частните болници искат здравната каса да договаря цените на онколекарствата с производителите

Седмица откакто се разбра, че за едно и също онкологично лекарство Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е плащала седем пъти повече на частни лечебни заведения, в сравнение с държавни и общински, поради законовата опция те да не афишират публични поръчки, а здравният министър Кирил Ананиев разгласи, че тя ще отпадне, от Националното съдружие на частните лечебни заведения оповестиха, че това опонира на европейското право и няма да реши казуса. Според сдружението прокараният от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов текст частните лечебни заведения да не афишират поръчки не е лобизъм, а - отговор на смисъла и наличието на Директива № 2014/24/ЕС.

" В оповестената на интернет страницата на НЗОК информация се вижда ясно, че цената на закупуване на pemetrexed е друга при другите лечебни заведения, без значение дали са провеждали или не публични поръчки. Вижда се ясно, че има разлика до 5 пъти в цената при лечебни заведения, провеждали публични поръчки. Провеждането на социална поръчка не подсигурява нито най-ниска цена, нито идентична цена за всички лечебни заведения ", се показва в позицията.

Според частните лечебни заведения решението е не те да организират поръчки, а да се смени моделът на договаряне и възнаграждение.

" Предлагаме процедурите на договаряне, разпределяне и възнаграждение на медикаментите за лекуването на злокачествени болести в болнични условия се изградят аналогично на процедурите прилагани при медикаментите за домашно лекуване. Казано в резюме, вместо да се организират над 30 търга по няколко пъти в годината, НЗОК да контракти с производителите цената на доставка и да заплаща непосредствено на тях. Така цената ще е идентична за всички, а бидейки единствен покупател, касата може да контракти доста по-добри условия на доставка, включително и най-ниските вероятни цени. Така, също така, ще се реши и казусът, който сегашната процедура основава на притежателите на позволение за приложимост, свързани със наложителна отстъпка от цената, която заради разликите основава компликации и даже неспособност за осъществяване. Не на последно място, в случай че се одобри този метод няма да се постанова да се нарушава европейското право, с всичките неподходящи последствия от това ", показва сдружението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР