Седмица след като сдаде поста си на министър на културата,

...
Седмица след като сдаде поста си на министър на културата,
Коментари Харесай

Идва сезонът на цигуларите в Софийска филхармония

Седмица откакто сдаде поста си на министър на културата, шефът на Софийска филхармония Найден Тодоров се срещна с публицисти и фенове на класическата музика, с цел да показа следващия мощен есенен сезон на музикалната институция. Световноизвестни диригенти, солисти и композитори ще посетят София, с цел да показват изкуството си пред българските меломани.

" Не сме спрели да работим за това Софийската филхармония да бъде възприета като оазис в този призрачен сън, в който живеем. Този оазис малко по-малко ще го местим напред-назад. През есента ще отидем и до Солун, с цел да покажем на сътрудниците в Гърция какво вършим ", показа с усмивка маестрото.

Диригентът описа за концепцията програмата за идния есенен полусезон от септември до декември 2023 година да бъде илюстрирана с откъс от „ Сътворението на Адам “ на Микеланджело: „ Идеята е, че ни се дава божественото. От нас се желае единствено леко да протегнем пръст и да го докоснем. Божественото, в тази ситуация, е музиката. Обществото, в което живеем, става все по-особено  – тъкмо заради тази липса на допиране. И ние се опитваме да компенсираме с това, което вършим, тук, в този комплекс “.



Постарали сме се в този сезон да има всичко, сподели Найден Тодоров. По думите му черешката на сезона ще бъде Иво Погорелеч, който още веднъж идва у нас – този път със солов рецитал.



„ Въпреки Погорелич, за мен този сезон е сезонът на цигуларите “, разяснява шефът на Софийска филхармония. Сред именитите майстори на струната, които ще гостуват, са Вадим Репин, Веско Ешкенази, Мидори, Светлин Русев, Огюстен Дюме, Лия Петрова, Сергей Хачатрян, Максим Венгеров. „ Решихме, в един миг, да забележим какъв брой от тях можем да насъберем в три месеца. Това ще бъде едно угощение за всички цигулари “, разяснява Найден Тодоров.



Сред гостите в новия сезон са виолончелистите Камий Тома и Клаудио Бохоркес, кларинетистът Даниел Отензаме, пианистът Михаил Плетньов.

Суперзвездата на класиката Готие Капюсон ще показа Концерт за виолончело, написан от холивудската легенда Дани Елфман. Композиторът, написал саундтраците на филми като „ Спайдърмен “, „ Хълк “, „ Батман “, „ Чикаго “ и други, ще бъде специфичен посетител на концерта на 5 октомври. Софийската филахрмония е съпродуцент на концерта, дружно с Виенския симфоничен оркестър и оркестъра на Сан Франциско.



" Преди няколко години Софийската филхармония, дружно с още два огромни оркестъра в света, се събрахме и взехме решение да поръчаме за един наш обичан инструменталист да бъде написан нов концерт. Поръчката беше към Дани Елфман. Концертът към този момент беше сбъднат на другите две места, в този момент пристигна време и за българската му премиера “, добави Найден Тодоров.
 
„ Ние сме доста горди, че съумяваме по сходен метод да се заявим. Защото това значи, че ние работим класическата музика да продължи да съществува и напред. Тоест, да си написа и през днешния ден класическа музика, която да се свири след 100 или 200 години “, сподели маестрото.



Сезонът ще бъде открит на 10 септември от Еманюел Чекнаворян, който ще дирижира националния оркестър за повторно. Младият, само че към този момент доста почитан диригент се подрежда измежду известните имена, които ще застанат на пулта пред националния оркестър: Кристоф Ешенбах, Шарл Дютоа, Джеймс Джъд, Василий Петренко, Кристиан Мандеал, Габриел Бебешеля, Андреас Отензамер и Лейф Сегерстам, както и непрекъснатият гост-диригент Саша Гьотцел.

„ Забавната част е, че един от огромните диригенти в света Лейф Сегерстам ще дирижира концерта за пиано на Димитър Ненов. Това са тези закачки, които аз обичам, и се старая, доколкото мога, тези хора, които са познати по целия свят, да им намираме опция да показват и българска музика “, показа с наслада Найден Тодоров.

Сред българските диригенти, които ще застанат на пулта на Софийска фиилхармония са Григор Паликаров, Вилиана Вълчева, Росен Миланов, Павел Балев. Деляна Лазарова ще направи дебюта си със Софийската филхармония в деня на музиката - 1 октомври.



Маестро Найден Тодоров ще води оркестъра в стратегии със солисти Готие Капюсон, Вадим Репин, Михаил Плетньов, Веско Ешкенази и Максим Венгеров.

„ Един обичан мой диригент, чиито плочи си купувах като дребен – Джеймс Джъд, още веднъж ще се появи при нас с една стратегия, която е наш поклон към испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. Цялата стратегия е с творби на тематика „ Дон Кихот “, сподели Найден Тодоров. „ След доста договаряния, успяхме да докараме и Шарл Дютоа. Това е третото му посещение у нас и второ като диригент “, добави шефът на Софийска филхармония.



Световноизвестното сопрано Диана Дамрау още веднъж ще бъде в София – за оперна церемония на 8 септември, дружно с Никола Тесте (бас). Те ще показват Моцартова стратегия. 

Избрали сме си петима български композитори, които да включим в симфоничните концерти на есенния сезон, сподели още Найден Тодоров. Това са Панчо Владигеров, Марин Големинов, Добринка Табакова. Предвидена е премиера и на концерта за арфа на Румен Бояджиев.

В сезона са включени и концерти за тинейджъри и деца от просветителната стратегия на Софийската филхармония „ Фортисимо “.

Пълната стратегия на есенния полусезон към този момент е налична на уеб страницата на Софийската филхармония sofiaphilharmonic.com

Концертите, проведени в музикални абонаменти по 4 към този момент се продават на касата на зала „ България “ и в Ивентим, като първите, закупили абонаменти, ще могат да се възползват от 10% понижение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР