Седмица след като Русия предприе инвазия в Украйна, посланикът на

...
Седмица след като Русия предприе инвазия в Украйна, посланикът на
Коментари Харесай

New York Times: Някогашни най-добри приятели, а сега България заема позиция срещу Русия

Седмица откакто Русия предприе инвазия в Украйна, посланикът на Москва в България Елеонора Митрофанова се качи на Шипка, с цел да уважи съветските бойци от царската ера, починали там в борби за българската самостоятелност през 19 век. Усилията й да подсети на България, че е длъжна на Русия за това, обаче, бяха засенчени от сегашната обстановка с водената в Украйна война, написа New York Times. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5197
В същия ден България разгласи за личност нон-грата двама съветски шпиони, прикривали се като дипломати в Руското посолство в София. Беше оповестен и карцерът на върховен боен военачалник, упрекнат за шпионаж в интерес на Русия.

През идващите седмици България - страна, която Москва дълго време смяташе за своя най-пламенен и благонадежден другар в Европа, се причисли към страните-членки на Европейския съюз в налагането на все по-строги стопански наказания срещу Русия. България предложи и да ремонтира счупени военни хеликоптери и танкове за Украйна и експулсира още съветски дипломати.

" Традиционно Русия постоянно е имала огромно въздействие тук, само че ние бяхме огромна изненада за тях. Те не схващат какво се е случило ", сподели в изявление предходната седмица българският министър председател Кирил Петков. 

България е бедна страна, само че има алегорична значимост за Русия поради тесните исторически връзки сред двете страни. Бързото утежняване на българо-руските връзки, обаче, свидетелства, че поръчаната от Владимир Путин инвазия в Украйна надалеч не върви по проект и то освен на бойното поле. 

Личи, че Русия е гневна и вижда държанието на България като безочливост, проявена от капризен другар. Затова и предишния месец " Газпром " внезапно спря доставките на природен газ за България, трансформирайки някогашния си балкански съдружник в първата страна, попаднала под енергийните наказания на Москва, дружно с Полша.

В същото време Кирил Петков съобщи, че Москва е подхванала хакерски атаки, измежду които тази против " Български пощи ". „ В момента сме подложени на тежка офанзива “, сподели той, описвайки това като " явен опит българското държавно управление да се дестабилизира чрез разпалване на вътрешни безредици ".

По думите му със прекъсването на газа за България Русия цели да сътвори сиуация, в която цените на силата да скочат до небето, в резултат на което държавното управление да падне. 

Оцеляването на кабинета " Петков " зависи извънредно доста от това по какъв начин и дали министър председателят ще успее да подсигури енергийната непоклатимост на страната. New York Times отбелязва, че в този момент настоящото българско съдружно държавно управление е доста нежно. От изданието припомнят, че Кирил Петков бе на двудневна аудиенция в Съединени американски щати, където вицепрезидентът Камала Харис даде обещание взаимност с България  " пред последния опит на Русия да употребява силата като оръжие “.

Асен Василев, българският финансов министър и вицепремиер, настоя, че България към този момент е на път да обезпечи заместващи доставки от азерски газ и посредством доставки по море на полутечен природен газ до терминали в прилежаща Гърция.  „ За нас явно " Газпром " към този момент е в предишното “, сподели той в изявление. 

От разрива сред България и Русия излиза наяве, че нестабилният прогрес на бойното поле постоянно е съпроводен и с неуспехи на дипломатическия фронт за Москва. 

Русия държи Китай настрани и събира поддръжка в Африка и елементи от Латинска Америка, само че в другите страни демонстрира поразителна дарба да губи другари. Руският външен министър Сергей Лавров, да вземем за пример, неотдавна вбеси доста хора в Израел, като изрече изказване, че евреите са „ най-големите антисемити “ и че Хитлер е бил с еврейски генезис. По-късно президентът Путин се извини на Израел.

Руският дипломат в София Елеонора Митрофанова си вкара автогол, наричайки България " евроатлантическа подлога " в собствен пост във " Facebook ". По-късно от Руското посолство обясниха това с неверен превод. Българският министър председател съобщи, че е привикал посланика, като й е споделил, че " в близост има доста положителни речници ". В последна сметка получил и опрощение. Той добави, че към момента е неудовлетворен, че пратеникът на Москва „ се държи не като посланик, а като пропагандна машина “. През март България отзова посланика си от Москва в отговор на „ недипломатични, остри и груби “ изказвания на госпожа. Митрофанова. 

Полша също е сюрпризирана от способноста на Русия да пренебрегва обществените настроения. Руското посолство във Варшава - град, цялостен с украински флагове и обидни билбордове, ориентирани към Путин, предходната седмица прикани жителите да се причислят към съветските дипломати в събитията на 9 май по случай Деня на успеха,

В събота, след публичен митинг, посолството анулира проектите си за взаимни обществени събития с поляците. В изказване посолството също по този начин изрази страдание за неблагодарността на Полша към Москва за ролята й в успеха над нацистите, „ с помощта на която полската страна съществува през днешния ден! “ Когато съветският дипломат се появи на руския боен мемориал във Варшава в понеделник, украински деятел го обля с алена багра.

Руският дипломат в София - Митрофанова, съумя да вбеси даже проруски настроени българи с изказванието, че нашествието на Русия в Украйна не се разграничава от военната й интервенция от царската ера против Османската империя на Балканите, която е помогнала на България да стане самостоятелна нация.

„ Имаше времена, когато Русия освобождава България, в този момент е време Русия да освободи Донецк и Луганск “, сподели посланикът.

Това съпоставяне, съгласно Даниела Колева, историк от Софийския университет, е „ предизвикало вълна от отвращение “, представяйки тесногръд взор върху историята. Тя добавя, че доста българи признават, че страната им се е възползвала от съветската помощ през 19 век и към момента изпитват известна признателност. Но също, че България има и горчиви по-скорошни мемоари за съветските офанзиви на Черноморското й крайбрежие по време на Първата международна война и за руската окупация след Втората международна война. „ Има доста митология за Русия “, сподели тя, добавяйки, че повече от четири десетилетия наложено от Съюз на съветските социалистически републики комунистическо ръководство „ систематично е изтрило всичко, което може да сложи сянка върху Русия или Съветския съюз “.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че благосклонността към Русия в България към момента е по-сила, в сравнение с другаде в Европа. Но съгласно изследване, поръчано от българската държавна телевизия през март, повече от 60 % от българите поддържат по-строги наказания против Москва, а рейтингът на утвърждение към Путин е намалял повече от на половина до към 25 %, откогато Русия нахлу в Украйна. 

Когато държавното управление внесе резолюция в Народното събрание предходната седмица, разрешаваща " военно-техническа помощ " за Украйна, даже Социалистическата партия - Българска социалистическа партия, дълго време твърд поддръжник на Русия, гласоподава в поддръжка. Единствената партия, която гласоподава срещу, беше " Възраждане ", националистическа организация, която провежда постоянни митинги в поддръжка на нашествието на Русия. 

Костадинов призна, че прекъсването на съветските доставки на газ за България не е било другарски акт, само че изясни, че схваща протичащото се, защото България първа е почнала война против Русия с налагането на стопански наказания и експулсиране на дипломати.

Когато " Газпром " ненадейно прекъсна доставките за България в края на април, страната разчиташе на Русия за към 90 % от природния газ, който употребява. Според българския министър председател, Русия е направила сериозна неточност: " Ако най-зависимата от Русия страна с най-нисък БВП в Европейски Съюз може да си разреши да се изправи против Путин, всеки би трябвало да може да го направи “, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР