Седмица, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че

...
Седмица, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че
Коментари Харесай

„Питайте Борисов“: Обещаните 160 млн. лв. за държавния ТЕЦ и мините са в пълна мъгла

Седмица, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че държавните Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и „ Мини Марица-изток “ ще бъдат избавени с нови 160 млн. лева от бюджета, липсва каквато и да е информация за парите.

Обсъдихме въпроса в енергетиката – по какъв начин да не се банкрутират „ Марица 2 “ и мините. Разбрахме се по какъв метод, другата седмица – понеделник, вторник – ще ги подкрепим със 160 млн. лева, с цел да не се случи това нещо “, сподели Борисов в изявление от Народното събрание предишния четвъртък.

Договорката за отпущането на сумата се е случила на 7 февруари в „ комфортен диалог “ сред сътрудниците, на която са участвали министър председателят Николай Денков, ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски и съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков, изясни тогава Борисов, без изявлението му да е подкрепено от представителите на другите политически партии в обединението. 

По думите на водача на ГЕРБ парите трябваше да бъдат изплатени при започване на тази седмица. Но към края ѝ никой не знае нищо за милионите.

Когато господин Борисов е споделил нещо, питайте го него “, по този начин министър председателят Николай Денков отговори на въпрос на Economic.bg по време на инспекцията на ПАВЕЦ " Чаира " във вторник.

„ С енергийния министър и с сътрудниците към него водим диалог по тази причина по какъв начин да бъдат подкрепени енергетиците, с цел да могат обикновено да си правят работата, за техните работни места, за понижението на производството на електрическа енергия, което е неизбежно поради навлизането на новите технологии “, сподели той.

Денков добави, че когато има предложение за решение, ще бъде разисквано първо със синдикатите и по-късно с медиите.

Има средства в разнообразни фондове, въпросът е да бъдат употребявани по верния метод и да дадат верния резултат “.

Според енергийния министър Румен Радев средства има и не е наложително те да дойдат безусловно като дългово финансиране през БЕХ, както анонсира Борисов, а има и други благоприятни условия.

Той даде образец, че през предходната година има спестени средства по SAFE към Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ и са направени вноски към бюджета, „ т.е. имаме запас, който можем да активираме и от там. “

На съвещанието на енергийна комисия в сряда Радев още веднъж разяснява обещаната сума от 160 милиона лв. и добави, че от БЕХ разполагат с финансов запас, само че „ сходна поддръжка не стои на дневен ред. “

При нужда от финансова подкрепа Министерството на енергетиката ще реагира, беше безапелационен той. Топлоелектрическа централа 2 е стратегически обект на енергийната ни сигурност, както и мините.

Министърът разгласи, че е подсигурена потребността от въглеродни квоти за тази година на Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “.

Следим доста деликатно финансовото положение на дъщерните сдружения на БЕХ. Нуждите от обезпечаване на запас за закупуване на нужните квоти са подсигурени, надлежно квоти има “, добави министър Радев.

Имайте поради, че сме доста внимателни във всяко от съответните решение (за финансова поддръжка на държавните енергийни сдружения в комплекса – бел. авт.), тъй като не би трябвало да позволяваме още веднъж подозрения или укори за крос субсидиране. Одитът, който се направи за Европейска комисия, е положителен за нас и не установи кроссубсидирания и държим да поддържаме точно тази линия на държание ", даде да се разбере позицията на сегашната администрация на Министерството на енергетиката.

И Денков, и Радев са на мнение, че запас има, само че по-важното е защо ще бъде употребен.

„ Не е въпросът дали ги има парите през днешния ден, въпросът е като дадем пари по какъв начин ще бъдат употребявани, тъй че да не повтаряме един и същи сюжет през няколко месеца “, заключи Денков в отговора си на въпроса на Economic.bg.

Припомняме, че в утвърдените 2.3 милиарда лева от Европейската комисия в края на предходната година има планувани средства за трите въглищни района в България – Стара Загора, Перник и Кюстендил. С тях би трябвало да се финансира справедливият преход, като задачата е да се трансформират районите по този начин, че да се минимализират вредите от него.

Милиардите идват от Фонда за обективен преход по Програма „ Развитие на районите “ 2021 – 2027 – основен инструмент на кохезионната политика на Европейския съюз, по-популярна като политика на доближаване.

С парите ще бъдат подкрепяни и вложенията от огромните предприятия в Стара Загора, които обявиха прелиминарен интерес.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР