Седмица преди ротацията партиите в управлението трябва да разберат оценката

...
Седмица преди ротацията партиите в управлението трябва да разберат оценката
Коментари Харесай

Ротация: Политолог не очаква големи министерски рокади

Седмица преди ротацията партиите в ръководството би трябвало да схванат оценката на министрите от кабинета. Това ще сложи началото и на диалозите сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " за ротацията в кабинета.

" Очаквам позитивна оценка, добре се оправя държавното управление, само че обществената оценка няма да има нищо общо с това кои министри ще си отидат и кои ще останат. Реализацията на политическите партии е в това да бъдат във властта, с цел да могат да извършват обещаното и заложеното в стратегиите. Не чакам да има тежки обвинявания ", изрази мнение пиар специалистът и публицист Нидал Алгафари пред " България заран ".

Политологът Георги Проданов също чака позитивна оценка и не счита, че акцентът ще бъде подложен върху работата на държавното управление на Денков, а върху държавното управление с министър председател Габриел.

" Разликата ще бъде само във връзка с това дали ще има ясна обязаност на министри с ГЕРБ. 50 на 50 систематизиране звучи прекомерно пожелателно. Това е говорене за публиката и за изясняване на лобистки връзки. Няма да се стигне до този вид гласност - тези са наши, тези са ваши, тъй като това значи, че в идващия ротационен интервал фокусът върху това кой се оправя и кой не, ще бъде още по-голям. Очаквам държавното управление на продължи в този вид, който е досега. Не чакам огромни министерски рокади ", разяснява Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Алгафари дефинира политиката като тежка игра на шахмат.

" Имаш от едната страна едни мозъци, от другата страна - други. Движение за права и свободи, дружно с ГЕРБ, имат 105 народни представители, до момента в който ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България " са доста по-малко. Съотношението, което Бойко Борисов предлага - 50 на 50, е добър жест от негова страна. Има и други разновидности. При ГЕРБ има вид - остава Денков, сменят се министри, зам.-министри и минава номерът. Друг вид е " Габриел ", при който би трябвало да има 50 на 50. Има и трети, при който да се даде мандат на партия ГЕРБ и те да основат държавно управление без " Продължаваме промяната " - допустимо е ", сподели пиар специалистът.

Друг вид, по думите на Алгафари, са избори, и всички тежести, които трябваше да се поемат от някой от сглобката, да ги поемат главно от " Продължаваме промяната ".

Меморандумът е композиция от краткосрочно-дългосрочни цели и няма смисъл да бъде подписван, счита Проданов.

" Фокусът е прекалено много върху регулаторите и прекомерно малко върху останалите политики. Хубавото е, че беше основана визията за гласност. Не чакам съществени земетресения във връзка с ротацията. Самочувствието през последните седмици на представителите на " Продължаваме промяната " и Демократична България, в частност Христо Иванов, демонстрира, че не се съмняват, че ще има ротация и тя ще бъде по контрактуваните правила. Варианти от вида, че е допустимо друго парламентарно болшинство, съществуват, само че няма потребност от сходни земетресения ", изясни политологът.

Проданов добави, че тематиката за това какъв да е външен министър е " димна завеса ": Имаме външни министри, на които не можем да си спомним имената. " Продължаваме промяната " желае да показва, че разполага с надзор над ГЕРБ. ГЕРБ се пробват да реализират противоположното

Алгафари предвижда най-вече вреди при възможни избори за " Продължаваме промяната " и Демократична България. Според Проданов обаче, твърдият им електорат ще ги поддържа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР