Седмица преди първия работен ден на новия парламент един въпрос

...
Седмица преди първия работен ден на новия парламент един въпрос
Коментари Харесай

Чувствителна е темата. Как Митрофанова хвърли сянка върху откриването на парламента

Седмица преди първия работен ден на новия парламент един въпрос засенчи всички останали: ще бъде ли поканена съветската посланичка на формалното разкриване? Отговорът му се оказа толкоз сложен, че провокира трус в позицията на най-голямата партия за броени часове.

Точно седмица преди формалното разкриване на 48-ото Народно заседание , една тематика господства над всички останали и тя не е обвързвана с възможностите за сформиране на устойчиво ръководещо болшинство. Основният въпрос, който към момента няма безапелационен отговор, е - ще бъде ли поканена на формалната гала на 19 октомври съветската посланичка в София Елеонора Митрофанова .

На фона на ожесточаващите се военни дейности в Украйна и обстоятелството, че Русия от дълго време дефинира България и целия Европейски съюз за вражески настроени, отношението на българските институции към Москва провокира интерес както в страната, по този начин и измежду евроатлантическите ѝ сътрудници.

Въпросът по какъв начин би изглеждало възможното наличие на Митрофанова на първия работен ден на новоизбраните депутати беше издигнат първо от " Демократична България " (ДБ), която настоя във вторник тя да не бъде канена публично. Това искане получи подкрапата единствено на " Продължаваме промяната " (ПП).

Ден по-късно сходна позиция заявява и ГЕРБ , само че единствено, с цел да предизвика противоположно мнение в редиците на партията няколко часа по-късно. Толкова противоположно, че лишаването на Митрофанова от покана чак беше съпоставено с " война ".

Останалите четири парламентарни обединения или нямат нищо срещу възможното наличие на съветската посланичка, или към този момент не намират за належащо да изразят обществена позиция.

Пресцентърът на Народното събрание посочи в сряда, че досега не е изпратена нито една покана до формалните посетители на откриването след седмица, защото първо би трябвало да бъде обнародван в " Държавен вестник " президентският декрет за привикване на Народното събрание. Към момента към момента няма решение дали Елеонора Митрофанова да бъде поканена, споделиха от администрацията на Народното събрание , представени от уеб страницата.

Дипломатически източници на Свободна Европа потвърдиха, че нито едно посолство към момента не е получило публична покана за събитието.
" Да си спестим посланика на Русия "
Темата беше наранена във вторник, когато беше извършена първата организационна среща сред представители на седемте парламентарни сили. На нея беше контрактувано кои места ще заемат в пленарната зала другите групи, както и - кои стаи в коридорите.

Малко след края на срещата Иво Мирчев от Демократична България разгласи във Facebook, че само някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова (ДБ) е предложила " да си спестим посланика на Русия " измежду поканените. По думите му това искане е било подрепено единствено от Политическа партия.

" Възраждане " декларират, че държат на наличието на Митрофанова, а " пазителите " на евроатлантизма от ГЕРБ смирено и с безмълвие не споделят и дума против концепцията посланикът на държава-агресор, водеща неуместна война, изправила на нокти цяла Европа, да участва при откриването на 48-ия парламент на европейска България. Сходна реакция на безмълвна поддръжка виждаме и от Движение за права и свободи, от партията на [Стефан] Янев и от Българска социалистическа партия ", написа Мирчев във Facebook.

В края на обявата си той предвижда, че на идващия ден телевизионните студиа още веднъж ще се изпълнят с " евроатлантически лъвове от ГЕРБ ", които да показват позиции в поддръжка на НАТО и против Владимир Путин.
Позиция на ГЕРБ и след нея поврат
В сряда сутринта ГЕРБ популяризира до медиите своя публична позиция по тематиката, в която заявява, че е срещу наличието на Митрофанова на първото съвещание на новия парламент.

В нея се посочваше, че ГЕРБ е " първата партия в България, която осъди военната експанзия на Русия в Украйна " и " първата партия в България, която постави украинското знаме в централата си и то се намира там и до през днешния ден ".

Затова " в унисон с тези си дейности " групировката заявява, че е срещу възможното наличие на Митрофанова в Народното събрание на 19 октомври.
Кой ще носи отговорност, в случай че на следващия ден хвърлят една бомба? Чий е този напън?Вежди Рашидов, ГЕРБ
Тази решителност в редиците на ГЕРБ обаче претърпя поврат единствено няколко часа по-късно. В сряда вечерта някогашният културен министър Вежди Рашидов сподели пред, че, в случай че съветската посланичка не бъде поканена на откриването на Народното събрание, " това е оповестяване на война ".

" Кой ще носи отговорност, в случай че на следващия ден хвърлят една бомба? Чий е този напън ", попита риторично Рашидов, който е най-възрастният измежду новите народни представители и се чака точно той алегорично да открие тържественото пленарно съвещание след седмица.

По думите му изпращането на покана до Митрофанова е " работа на висока дипломация и на държавническо мислене, а не е работа на депутати от тази или онази партия, няма значение дали тя се назовава ГЕРБ или Политическа партия ".

Интервюто на Рашидов предизвика бърза поява на водача на партията Бойко Борисов , който даде брифинг, с цел да подреди на съпартийците си още в четвъртък да създадат по този начин, заедмо с другите политически сили, че Митрофанова " да не е мечтана на първото съвещание на Народното събрание ".

" По тематиката - Украйна, по тематиката - война, по тематиката - експанзия на Путин в Украйна, ние сме безапелационни, ясни и точни. Затова апелирам всеки от вас, даже и да има персонално мнение - по всевъзможни други тематики да го показва. По тази тематика няма да върша компромис с никого ", скара се Борисов на Рашидов, отчитайки " артистичната му натура ".
" Символен знак, който би трябвало да отправим "
Междувременно някогашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев (ПП) съобщи пред Свободна Европа, че не е редно Русия да има собствен формален представител на първото съвещание на новото Народно заседание.

" Може да не сме скъсали връзки с Русия, само че в актуалната конюнктура това е символен знак, който би трябвало да отправим ", сподели Минчев.

Отправихме питане по тематиката и до пресцентъра на Движение за права и свободи , откъдето обаче отклониха въпроса с обяснението, че " управлението не се е събирало ".

" Това ще стане другата седмица. Чувствителна е тематиката, не можем да кажем в този момент може или не може [да бъде поканена Митрофанова], би трябвало управлението да вземе решение ", споделиха от пресцентъра на придвижването, като прецизираха, че затова представителят на партията не е взел отношение и на организационната среща във вторник.

От " Български напредък " на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев избраха да не заемат съответна позиция по тематиката. Пресцентърът на най-малката парламентарна партия уточни, че " най-важното за страната сега е да се конституира работещ парламент, който да взима решения "

От групировката на Янев прибавиха и че " постоянно сме защитавали тезата, че водещ в позициите на партията е националният интерес и ще продължим да се ръководим от него при всеки спор в националното заседание ".

Българска социалистическа партия и " Възраждане " не дадоха отговор на позвъняванията на Свободна Европа. Депутатът от " Възраждане " Петър Петров обаче разяснява пред медиите още във вторник, че партията му е настояла Митрофанова да бъде поканена на 19 октомври и е получила увещание от парламентарната администрация, че това ще бъде сторено.

Това не е първият случай, в който личността на съветската посланичка засенчва публични церемонии в България. Тя се появи покрай президента Румен Радев по време на отбелязването на на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември.

Тогава не беше оповестено публично кой е взел решение Митрофанова да бъде поканена. В последна сметка от пресцентъра на община Пловдив потвърдиха пред Свободна Европа, че поканата към нея е пристигнала точно от локалната общинска администрация, ръководена от кмета на ГЕРБ Здравко Димитров .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР