Седмица преди парламентарния вот на 2 октомври Медиана“ обяви, че

...
Седмица преди парламентарния вот на 2 октомври Медиана“ обяви, че
Коментари Харесай

Медиана: ГЕРБ води на ПП с 10%, 8 партии в НС


Седмица преди парламентарния избор на 2 октомври „ Медиана “ разгласи, че ГЕРБ води на Политическа партия с 10%, а в идващото Народно заседание
има голяма възможност да има към този момент 8 партии.
Проучването е представитено за пълнолетното население на страната, като е извършено в интервала 16-22 септември с 1008 индивида. Това е станало посредством директно стандартизирано изявление. Реализирано е със лични средства на организацията.

Засега ГЕРБ несъмнено господства, като води с близо 10% пред „ Продължаваме Промяната “. Въпросът за второто място в идните избори надалеч не е решен. Засега „ Продължаваме Промяната “ са втори, само че на дребна отдалеченост от три партии – Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. За последните две се допуска, че имат забележителен прикрит от проучванията избор. А също забележителен брой гласоподаватели в чужбина – нещо, което не е отразено в проучването. На процедура
борбата за от второ до пето място следва
и зависи от мобилизацията на тези партии, показват откривателите.
Демократична България и „ Български напредък “ са устойчиво над 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. Въпреки че при „ ИТН “ продължава отливът на гласоподаватели, към този момент те резервират опциите си за посланичество в Народното събрание. Партията на Мая Манолова към този момент е близо, само че под чертата за влизане в Народното събрание. Тя въпреки всичко резервира известни шансове за новия парламент, съгласно изследването.Данните от проучването дават съображение да се чака доста ниска изборна интензивност на идните избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% декларират, че твърдо ще гласоподават още веднъж.

Същевременно не се следи активизация измежду тези, които преди не гласоподаваха. Може да се чака, че пред урните на тези избори ще застанат към 2,2  – 2,3 милиона гласоподаватели (около 35% от гласоподавателите по списък).

Прагът за прекосяване на 4-процентната преграда ще падне значително – до
към 88 – 90 хиляди гласоподаватели,се показва в изводите на изследването.Ниската изборна интензивност в страната ще увеличи мощно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е причина за обилни „ изненади “ – доколкото дребни разлики в действителния брой гласоподаватели ще доведат до забележителна разлика в процентно изражение.

Резултатите от проучването демонстрират, че резултатите от изборите ще се дефинират не толкоз от предизборната политическа борба сред партиите,
а от икономическите разтърсвания в обществото.
Наблюдаваме извънредно засилена тревога във връзка с персоналното материално богатство, вероятностите пред страната и страхове за идната зима. 2% от запитаните се притесняват не от обедняване, а от опцията да изпаднат в последна бедност, показват от „ Медиана “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР