Седмица преди официалното откриване на Пловдив Европейска столица на културата

...
Седмица преди официалното откриване на Пловдив Европейска столица на културата
Коментари Харесай

Идват 180 журналисти от цял свят за откриващия уикенд

Седмица преди формалното разкриване на Пловдив Европейска столица на културата 2019 ползата на медии, публични лица и жители продължава да пораства. Над 180 са упълномощените публицисти за откриващия уикенд досега, като 50 от тях са представители на известни интернационалните медии с многомилионна публика и ще излъчват онлайн откриващото събитие. В Пловдив ще дойдат екипи на Euronews, Тhe Daily Telegraph, интернационалната медия в Германия - Deutsche Welle. Очакват се и представители наKleineZeitung -втория по величина aвстрийски вестник, Columbustravelmedia - известно британско онлайн издание за туризъм, Museum TV - френска телевизия, която се излъчва на британски, френски и съветски език. Сред организациите, които ще отразят откриването, са Европейската пресфото организация и френската новинарска организация Agence France-Presse. Ще участват публицисти, които ще отразят събитието и ще показват Пловдив във Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия и Унгария, Холандия, Италия, Словакия, Турция.

Всички български малките екрани и медии изпращат свои екипи да отразят най-големия културен план на Европейски Съюз, който за първи път ще се организира в България. Над 5 преносими телевизионни станции ще отразяват директно събитията.

Силвен Паскуа - началник към самодейността на Европейска комисия за „ Европейска столица на културата ”, и еврокомисар Мария Габриел ще бъдат измежду представителите на Европейската комисия. По-голямата част от интернационалното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив за откриващия уикенд. В града ще дойде и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив още от петък и ще се включат интензивно в над 30-те събития. Специални посетители ще са и членовете на екипа от Матера - другия град, които тази година носи купата.

Само през втората половина на 2018 година интернационалният интерес към Пловдив означи връх - над 60 изявления в влиятелни медии отразиха напредъка на бъдещата Европейска столица на културата и потенциалa на града за туризъм и бизнес. В последните няколко месеца всекидневно най-големите задгранични медии в партньорство с фондация „ Пловдив 2019 “ изготвят изявления за града. Всички те са с милионна аудитория - CNN, DW, RadioRai 1, New YorkPost, El Pais, BBC, CorrieredellaSera, АRD Radio, FranceTélévisions, LonelyPlanet, Independent и други.

Официалното разкриване е на 12 януари (събота) на бул. „ Цар Борис III Обединител “, където сега се построява 30-метрова сцена, на която ще се качат над 1500 актьори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР