Седмица пред вота разликата между двамата основни претенденти в кметската

...
Седмица пред вота разликата между двамата основни претенденти в кметската
Коментари Харесай

Около 9% е разликата между Хекимян и Терзиев

Седмица пред вота разликата сред двамата съществени кандидати в кметската борба за София е към 9%.

Това сочат данни от проучване на електоралните настройки в града. То е поръчано, финансирано и осъществено от Центъра за разбори и маркетинг. Проведено е в интервала 19 – 23 октомври 2023 година измежду 804 пълнолетни жители по метода директно стандартизирано изявление.

Според отговорите на 43% евентуални гласуващи претендентът на Политическа партия, Демократична България и “Спаси София ” Васил Терзиев събира поддръжка от 32,6% от гласоподавателите. Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС събира 23,4%. Веднага след тях, с 19,5% поддръжка, е претендентът на „ Българска социалистическа партия за България “ Ваня Григорова. Деян Николов от„ Възраждане “ е с 9,7%, Ивайло Вълчев от Има Такъв Народ с 6,0%, а Вили Лилков от Местна коалиция КОД с 4,5%. За различен претендент своя избор ще дадат 1,4% от респонденти.

С „ Не поддържам никого “ ще гласоподават – 1,5%. 3 на 100 от имащите право на глас декларират, че към момента не са решили кого да поддържат

При балотаж сред Васил Терзиев и Антон Хекимян разпределението на гласовете, подадени във втория тур на вота, би било следното:

Васил Терзиев – 54,8%, Антон Хекимян – 38,3%, “Не поддържам – 6,9%.

Ако балотажът изправи Васил Терзиев против Ваня Григорова, по-голяма поддръжка ще получи претендентът на ПП-ДБ и “Спаси София ” (60,3%), а Григорова събира доверието на 33,1% от гласуващите.

Според отговорите на 43% евентуални гласуващи листата на претендентите за общински съветници от Политическа партия, Демократична България и “Спаси София ” също събира най-висока поддръжка – 33,5%. За претендентите на ГЕРБ-СДС ще гласоподават 24,2%, а за Българска социалистическа партия за България – 12,4%. Листата на “Възраждане ” е с 10,8%, “Има подобен народ ” – 5,9%, Местна коалиция КОД -3,4%, а претендентите на други партии и обединения – 4,2%.

4,6% от гласуващите столичани още не са решили за коя листа да дадат вота си, а опцията “Не подкпрепям никого ” ще изберат 3,8%.

По данни на проучването 43,5% от жителите към този момент са решили за кого да гласоподават, 14,7% ще гласоподават, само че не са избрали за кого

18,6% към момента не са решили дали ще отидат до урните. 23,2% от участващите в допитването декларират, че по-скоро няма да гласоподават.

Гражданите дефинират високите цени и инфлацията като най-сериозните проблеми пред страната сега. Следва битката с корупцията.

Състоянието на пътищата и тротоарите пък е най-големият проблем в София, показват запитаните. Сред дилемите, с които предпочитано би трябвало да се заеме новата локална власт, респондентите показват и чистотата, сметосъбирането, трафика, опциите за паркиране и неналичието тук-там в детските градини.

Изследване на електоралните настройки е поръчано, финансирано и осъществено от Центъра за разбори и маркетинг. Проведено е в интервала 19 – 23 октомври 2023 година измежду 804 пълнолетни жители по метода директно стандартизирано изявление.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР