Седмица на протести в Айтос. Хиляди жители на града и

...
Седмица на протести в Айтос. Хиляди жители на града и
Коментари Харесай

Пътят на смъртта в Айтос: Над 20 души са загинали на рисковата отсечка

Седмица на митинги в Айтос. Хиляди поданици на града и близките села желаеха незабавни ограничения за една от най-големите улици в Айтос, лишила десетки човешки животи. Пострадалите на тази улица са доста, а множеството произшествия са породени от тежкотоварни коли и жителите на Айтос не желаят повече да минават през града.

Улица „ Хаджи Димитър " в Айтос – измежду локалните секторът е прочут като „ Пътят на гибелта ". През годините, живота си на нея са изгубили над 20 души при тежки произшествия. Последните отнети животи са на 32-годишният Нури Хюсеин и двете му деца – на 5 и 9 години. ТИР ги опустошава късно вечерта на 13 септември, до момента в който се прибирали за у дома.

„ Спрели там, идвала кола насреща и чакали нейния път да мине товарния, с цел да отбие нагоре. И той събрал всичките и айде ", споделя Гюлсум Хюсеин, майка на починалия Нури.

От удара колата на фамилията се разцепила на две. Оцеляла само дамата на Нури – Фатме. В родното село на починалия татко ще го помнят дълго – с положително.

" На бедните, които са заболели, все даваше пари изпращаше към мен ", споделя майката.

Българска национална телевизия: Винаги, когато някой е имал потребност от помощ, той помагаше?

- Помагаше, помагаше детето ми на всеки. Много, доста хора ни поддържат, само че каква изгода има към този момент?

Преди година, на 11 септември, още веднъж на улица " Хаджи Димитър ", още веднъж ТИР опустошава 11 коли. От удара една от тях се възпламенява и на място умира 28-годишна жена. В един от колите е бил и Даниел Орлов.

„ Беше по обяд, в час пик на придвижване на коли. Просто се престроих, ето, както виждате колите, аз все едно бях тази кола. И единствено на задното си огледало, за елементи от секундата видях една кабина на камион във въздуха и едно ремарке, идващо нашироко независимо към нас. И когато пристигнах в схващане, колата ми беше завъртяна сред бус и друга кола ударена ", ракава Даниел.

Шофьорът на ТИР-а, предизвикал злополуката, е бил дрогиран, само че няколко месеца по-късно умрял и към сегашния миг дело няма.

" Проблемът е, че системата е толкоз бавна и една година след случая няма никакво развиване като решение, нито на прокуратура, нито на съд. Това дава опция на застрахователите да забавят компенсациите, а действително автомобилът, който аз управлявах, е тотална вреда и по този начин е записан от застрахователите, само че няма опция те да го изплатят. И една година и месец по-късно ние би трябвало да прибягваме към юристи, по които да си търсим правата, а действително има подобен фонд, който би трябвало да направи това обезщетение към потърпевшите от подобен вид произшествия ", споделя още Даниел Орлов.

Част от ТИР-а се врязва и в дома на 87-годишната Йорданка Русева.

„ Аз си гледах телевизия горе и по едно време като се трясна нещо, аз скочих, тъй като то и къщата ми се тресе. В първия миг не разбрах, че е в моята къща. Аз като чух писъците там, ревовете, индивидът реве вътре в колата, никак не погледнах, че тук идва към мен. Големите камиони тук като минават и спирачките като ударят, напряко подрипвам, не мога да дремя умерено ", споделя тя.



След последния тежък случай с жертви, жителите на Айтос и близките села се подвигнаха на митинг с искане камионите повече да не минават през града. Четири следващи дни на неодобрение и блокиране на основния път, до момента в който страна не пристигна на крайници в Айтос, с цел да предприеме незабавни ограничения.

„ Постоянно полицейско наличие с мобилна камера за скорост. Ограничаване претоварването на тежкотоварните коли. Стартираме процеса по построяването на обходен път на град Айтос ", изясни преди дни Валентин Граматиков, зам.-министър на районното развиване.

До дни хората чакат да видят действителните дейности по обезопасяването на сектора, другояче още веднъж излизат на улицата с едно искане – да няма повече жертви по „ Пътя на гибелта ".

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР