„Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза,

...
„Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза,
Коментари Харесай

Скрининг за риска от туберкулоза

„ Седмица на отворените порти “ за скрининг на риска от туберкулоза, провежда от 11 до 15 септември Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги “, заяви неговият шеф доктор Веселин Давчев. В петте дни на акцията ще се правят безвъзмездни медицински съвещания, а на пациентите със подозрение за съществуване на болестта ще бъдат направени спомагателни проучвания.

Скринингът в УМБАЛ „ Свети Георги “ е част от Националната акция за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се увеличи информираността във връзка с туберкулозата, като в същото време с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги.

Желаещите да се включат в безплатния скрининг би трябвало да го създадат във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 11 до 15 септември в това число, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „ Пещерско шосе “ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „ Свети Георги “. Допълнителна информация за „ Седмицата на отворените порти “ може да се получи на телефон: 032 602 770.

Кампаниите се организират четири пъти в годината. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза – тя минава безсимптомно при инфектираните лица. При нея не се следят клинични, микробиологични или рентгенологични данни за съществуване на интензивно туберкулозно заболяване. Макар че хората с латентна форма на болестта не демонстрират очевидни признаци на дейна туберкулоза и не са носители на болестта, те могат да бъдат окачествени като непрекъснати резервоари на инфекцията. При някои от тях има нараснал риск от развиване на интензивно заболяване и те могат да станат източник на зараза, изясни доктор Давчев.

Бързото диагностициране и съответното лекуване на болните с дейна туберкулоза са от първостепенно значение за реализиране на надзор над подлото заболяване. Също по този начин би трябвало да се наблюдава и положението на лицата, които са били в контакт с болния от дейна туберкулоза. Ранното разкриване подсигурява освен изцеление на към този момент инфектираните, само че и спиране на веригата на предаване на заболяването, акцентира доктор Веселин Давчев.

През последните години акции като „ Седмица на отворените порти “ се потвърждават като добра процедура за разкриване на случаи с туберкулоза, тъй като разрешават навреме предприемане на ограничения за хоспитализация, лекуване и спиране на веригата за предаване на инфекцията, изясняват от Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР