Седмица на отворените врати с безплатни прегледи за туберкулоза ще

...
Седмица на отворените врати с безплатни прегледи за туберкулоза ще
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза организира МБАЛ - Смолян

„ Седмица на отворените порти ” с безвъзмездни прегледи за туберкулоза ще се организира в МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ АД, Смолян. В дните от 20-ти до 24-ти март 2023 година, сред 8,00 и 15,30 часа, ще се правят безвъзмездни медицински съвещания. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, ще приема в кабинета за надзор на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно поделение.

„ През последните години акциите „ Отворени порти “ се потвърдиха като добра процедура за разкриване на случаи с туберкулоза и навреме предприемане на ограничения за лекуване и спиране на веригата за предаване на инфекцията. Целта на самодейността е да се увеличи публичната осведоменост във връзка с туберкулозата, да се даде опция на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се разпространява здравословният метод на живот “, разяснява доктор Лазарова.

Прегледите и проучванията са изцяло безвъзмездни, в това число и за неосигурените лица. На всеки, който реши да ревизира своето положение, ще бъде осъществен обзор и ще се назначи проба манту, а при нужда и спомагателни проучвания – рентгенова фотография и проучване на материал за туберкулозни бактерии.

При последната акция, извършена в смолянската болница през септември м.г., са минали 58 индивида. От тях с риск от заболяване 51, осъществени прегледи – 58, проучвания манту – 52 направени рентгенография на бял дроб – 11, микробиологични проучвания на храчка – 4. Няма открити заболели от туберкулоза. С латентна туберкулозна зараза са четирима души, които са поети за химеопрофилактика.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР