Седмица измина от убийството на Янис Скафтурос - едно от

...
Седмица измина от убийството на Янис Скафтурос - едно от
Коментари Харесай

Убийство в Гърция като във филм за италианската мафия

Седмица измина от убийството на Янис Скафтурос - едно от най-силните и разпознаваеми лица на подземния свят в Гърция.

Чичо Джо, както е прочут Скафтурос в незаконните среди, беше разстрелян показно в деня след Великден по време на фамилна колекция в бащината му къща.

Описваната от гръцките медии сцена мощно припомня известните филми за италианската мафия.

Убийството

В следобеда на Велики понеделник Скафтурос и фамилията му обядват в двора на бащината му къща в село Скурта в област Беотия, южна Гърция. На обяда участват дъщерите му, внуците му, брачната половинка му, майка му и близки негови родственици.

Пристигат четирима души с мотоциклети. Двама от тях слизат от моторите, влизат пешком в двора и стартират да стрелят. Нападателите са с каски и лицата им не се виждат.

55-годишният Скафтурос е разстрелян с три патрона от револвер в главата и над 15 патрона от автомат " Калашников " най-вече в гърдите и корема. Ранена е едната му щерка Катерина, която се пробва да защищити татко си и свекър му.

В момента на нападението наоколо до Скафтурос се намира тригодишният му внук, споделя пред в. " Прото тематика " неговата щерка.

Според свидетелски показания на присъствалите близки, нападателите са поискали другите да залегнат, а по говора им изричат догатки, че са чужденци по всяка възможност албанци.

Наемни убийци

Според специалисти убийството е дело на наемни убийци, които са следвали добре проведен проект. По всяка възможност те са разполагали с вътрешна информация и са знаели, че Скафтурос ще е " със спуснат гард " и персоналните му охранители няма да участват.

Самият Скафтурос се е страхувал за живота си и на всички места се е движил с защита. Сред охранителите му бил и някогашен служител на реда. Конкретно в този ден защитата му трябвала да застъпи в по-късен час.

Полицейски източници означават, че не е изключено нападателите да са следели Скафтурос и да са подхванали дейности, когато са видели, че е без защита.

Запознати със протичащото се в гръцкия незаконен свят разясняват, че " дворците се завладяват от вътрешната страна " и вероятността убитият мафиотски водач да е бил предаден от свои е огромна.

Един от моторите на нападателите, откраднат преди три години, се развалил и бил зарязан при бягството им.

Въпреки огромната полицейска акция с присъединяване и на хеликоптер причинителите на убийството не бяха открити.

Вестник " Катимерини " разяснява, че това е последната частица от дълга поредност от убийства, белязала " огромното почистване на сметки в подземния свят ", което се мери в над 20 поръчкови убийства за последните пет години.

Кой е Скафтурос?

55-годишният Скафтурос има впечатляващо престъпно досие. Името му е забъркано в изнудвания, бомбени набези, обвинявания в похищение и ликвидиране.

Смята се за непосредствен до убития през 2018 година Василис Стефанакос и излежаващия присъда в пандиза Панайотис Властос. Тримата са основатели на една от най-силните незаконни групи в подземния свят на Гърция.

Скафтурос се счита за " ковчежник " на незаконна група, разрушена през юли 2002 година Името му е намесено и в първото бягство на Василис Палеокостас с хеликоптер от атинския затвор " Коридалос " през 2006 година

През 2012 година тричленен състав на Апелативния углавен съд присъжда две доживотни присъди за Скафтурос и Властос за подбуждане при отвличането на корабособственика Периклис Панагопулос за откуп от 30 милиона евро и за убийството на предприемача Йоргос Гусиос. Пет години по-късно обаче на втора инстанция Скафтурос е оневинен и по двете обвинявания.

Чичо Джо излиза от пандиза през 2018 година Няколко месеца по-рано против него е изработен несполучлив опит за ликвидиране от албански пандизчия, който го атакува с нож. Според информацията преди да бъде освободен от пандиза Скафтурос си купува брониран автомобил.

Полицейски източници и осведомени с подземния свят считат, че убийството е резултат от опитите на съответна незаконна група да отстрани съперниците и да изпрати обръщение за превъзходство.

Има информация, написа още " Катимерини ", че самият Скафтурос стои зад някои от поръчковите убийства на свои съперници.

Според почитан полицейски източник, представен от в. " Вима ", Скафтурос е развивал активност и е работил с хора както в Гърция, по този начин и в България и Кипър.

Кървавата поредност от поръчкови убийства в гръцкия под земята свят, почнала през 2017 година, не се отразява в издадени от съда присъди. До момента полицията не е разкрила нито едно от закононарушенията, жертвите на които са хора с тежко престъпно минало.

Полицейски чиновници настояват, че знаят кой се крие зад закононарушенията, само че заради липса на доказателства не могат да изправят причинителите пред правораздаването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР