Седмица до крайния срок за преброяване на населението - по

...
Седмица до крайния срок за преброяване на населението - по
Коментари Харесай

Роми мислели, че преброителите идват да им бутат къщите или да ги ваксинират

 Седмица до крайния период за броене на популацията - по електронен път или с преброител. Има обаче проблеми и още доста въпроси.

До момента електронно са се преброили 2 068 000 души, което е близо една трета от популацията на страната. В шест области към този момент е преброено над половината от популацията. Класацията се води от Перник, следват София, Ловеч, Русе, Враца и Луковит.

Сред най-честите проблеми пред преброителите са заключени входове без звънци, а когато въпреки всичко отворят, доста фамилии споделят, че ще се преброят електронно и по този начин се постанова преброителите да вървят още веднъж. В кварталите с ромско население проблемите са още по-големи.

И в неделния ден Кристина Цветкова посещава фамилиите в столичния регион " Оборище ", където е преброител. До момента има данни за половината от тях. Твърди, че измежду най-големите проблеми е неналичието на досегаемост в постройките, пусти жилища, за които и съседите нямат информация.

" Основният препъникамък пристигна от това, че се дублира физическото броене с електронното броене. Посещавайки един адрес, доста постоянно хората ми споделят, че ще се преброят електронно и аз съм задължена за мое лично улеснение да им дам персоналния си телефон, с цел да не ги навестявам по няколко пъти, до момента в който те въпреки всичко до 30 септември се преброят електронно и ми дават електронния си код. След като се преброят електронно, е огромно улеснение и за преброителите, и за хората да залепят кода на външната врата, защото той не дава никакви персонални данни ", изясни Кристина.

Електронния код може да оставите и на съседите, само че най-лесно е непосредствено на преброителя, стига да се засечете с него.

" Сега предоставих кода на преброителя. Стана извънредно бързо и елементарно ", показа Асен Митов от София.

Много преброители в Пловдив се притесняват, че няма да свършат работата си в избрания период и част от хората ще останат непреброени. В ромските квартали фамилиите постоянно живеят в едно жилище, а са регистрирани в друго или пък са в чужбина, а роднините им нямат цялостните им данни.

" Някои хора се опасяват, мислят, че ще им поставям ваксина, други мислят, че ще им бутаме къщите, трети пък се надяват да им се дадат жилища или къщи. Така че всеки си е с другите страхове и проблеми, само че общо взето са дружелюбни ", изясни преброителят Виолета Кирова.

В кварталите " Столипиново " и Хаджи Хасан махала дребна част от жителите са се преброили електронно. Повечето чакат преброителите в дома си.

Българска национална телевизия: Знаеш ли какво ще стане, като пристигна преброителят у вас?

" Да, наясно съм... ще разказвам имущество горе долу ", отговори 23-годишната Даниела.

Българска национална телевизия: А ти за какво не се преброи електронно?

" Ами нещо не ми се получи. Опитах с телефона и се отхвърлих по бързата процедура ", сподели тя.

Българска национална телевизия: И чакате в този момент преброителя у вас?

" Да ", добави Даниела.

Преброителите могат да задават единствено въпроси, които се съдържат в преброителните карти. Те нямат право да изискват персонални карти, нито попълване на заявления или полагане на автограф. За фамилиите, които до 30 септември не са преброени нито на място, нито електронно, от 1 до 3 октомври преброителят би трябвало да ги посети още веднъж.

20 подпомагащи центъра за преброяването работят в страната

Глобата за хората, които не са се преброили, е 160 лева А всеки, който желае да се преброи електронно, няма компютър у дома или не може да борави с него, може да употребява помощта на 20 подпомагащи центъра в цялата страна.

Ако се съмнявате, че индивидът, който звъни на вратата ви, е преброител, можете да извършите инспекция като съобщите името му на телефон *2021 или 02/ 90 78 430.

По-активни в онлайн попълването на преброителната карта са дамите. Най-много регистрации са създали хората сред 40 и 49 години, като 60% от тях са дами.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР